Velike razlike med bankami – preverite, kje dobite največ!

Uredništvo, 24. avgust 2011.

V ZPS pozorno spremljajo stroške poslovanja potrošnika z bančnim računom. Kot opažajo, cene v plačilnem prometu konstantno rastejo že približno od konca leta 2005, torej…

V ZPS pozorno spremljajo stroške poslovanja potrošnika z bančnim računom. Kot opažajo, cene v plačilnem prometu konstantno rastejo že približno od konca leta 2005, torej od začetka prehoda na evro. Pri tem prednjačijo večje banke, manjše pa jim sledijo. Višanje in uvedba dodatnih provizij je za banke zelo donosen vir prihodkov, od potrošnika pa je odvisno, kaj bo storil. Zamenjava banke je preprosta, prihranki pa za potrošnika lahko zelo veliki. Na spletni strani www.zps.si so brezplačno dostopni kalkulatorji in primerjalniki, kjer lahko potrošniki primerjajo stroške poslovanja z osebnim računom, ponudbe stanovanjskih kreditov, obrestne mere za depozite ipd. V avgustu so vzeli pod drobnogled obrestne mere za depozite in stroške poslovanja z osebnim računom.

Najceneje preko spleta, najdražje preko bančnega okenca

Kljub določenim avgustovskim pocenitvam pa primerjalnik ZPS poslovanja z bančnim računom kaže, da so razlike med stroški poslovanja pri različnih bankah še vedno zelo visoke, tako da se zamenjava vsekakor splača. Na spletnih straneh ZPS so v tabelah ponazorili letne stroške poslovanja za potrošnika, ki posluje na bančnem okencu, in potrošnika, ki uporablja spletno banko. Oba potrošnika mesečno plačata dva plačilna naloga in štiri posebne položnice, po eno direktno bremenitev in trajni nalog, trikrat dvigneta denar na bankomatu druge banke in uporabljata kartico z odloženim plačilom. Prihranki so veliki – s prehodom od najdražje k najugodnejši banki bo potrošnik, ki posluje na bančnem okencu, prihranil do 146 evrov (na letni ravni), potrošnik, ki posluje preko spleta, pa do 60 evrov (na letni ravni).

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Posvetujte se o različnih vrstah kreditov na forumu Financiranje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več