Vabljeni k sodelovanju v mednarodni raziskavi

Uredništvo, 19. avgust 2011.

Zaposleni starši s predšolskimi otroki se soočajo s svojevrstnimi težavami in priložnostmi, ki jih raziskave in oblikovalci ukrepov javnih politik pogosto spregledajo. Na oddelku za…

Zaposleni starši s predšolskimi otroki se soočajo s svojevrstnimi težavami in priložnostmi, ki jih raziskave in oblikovalci ukrepov javnih politik pogosto spregledajo.

Na oddelku za proučevanje držav blaginje pri Umeå Univerzi (Svedska) teče mednarodni projekt, v okviru katerega raziskovalci proučujemo izkušnje, pričakovanja, izzive in priložnosti zaposlenih staršev predšolskih otrok v različnih evropskih državah, med njimi tudi v Sloveniji.

Proučiti želimo procese usklajevanja zaposlenih staršev -tako žensk kot moških- z različnimi izkušnjami in možnostmi usklajevanja, na primer zaradi različnih delovnih pogojev in oblik otroškega varstva. S to raziskavo želimo opozoriti na njihove izkušnje, izzive, pričakovanja in želje. S sodelovanjem v tej raziskavi boste prispevali k boljšemu poznavanju tega področja, kar ponuja priložnost sooblikovati razprave in ukrepe družinskih politik in politik otroškega varstva, s čimer lahko posredno vplivate tudi na izboljšanje življenja družin tako v Sloveniji kot Evropi.

Raziskava poteka v več fazah in združuje več raziskovalnih metod.

Intervjuji

V Sloveniji bomo intervjuvali dvajset moških in žensk iz petih poklicnih skupin. Starši, katerih izkušnje nas zanimajo tokrat, imajo vsaj enega predšolskega otroka in živijo v partnerskih skupnostih, v katerih sta oba starša zaposlena in trenutno aktivna (nista na starševskem dopustu, gospodinja/gospodinjec za polni delovni čas in ciljna oseba ni samozaposlen/a – partner je lahko samozaposlen ali redni študent). Namen takega izbora je primerjati skupine staršev z različnimi izkušnjami in možnostmi usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, na primer zaradi različnih delovnih pogojev in možnosti otroškega varstva.
 
Ciljne skupine

Za sodelovanje v naši raziskavi iščemo zaposlene starše (MOŠKE in ŽENSKE), ki ustrezajo naslednjim kriterijem:

 • imajo vsaj enega predšolskega otroka;
 • živijo v partnerski skupnosti (ne glede na tip le-te, štejejo tako zakonske kot izvenzakonske zveze), v kateri sta oba starša trenutno zaposlena (bodisi s polnim ali krajšim delovnim časom, niso samozapolseni ali na starševskem dopustu); 
 • opravljajo enega od naslednjih poklicev:
   
  (1) zdravnik/zdravnica (ne glede na nivo ali vrsto zdravniškega poklica);
  (2) učitelj/učiteljica (v osnovni ali srednji šoli);
  (3) inženir/inženirka na področju stavbeništva/gradbeništva;
  (4) delavec/delavka v kovinski ali podobni industriji; in
  (5) prodajalca/prodajalko v večji prodajalni (ne glede na vrsto prodajalne).
   

Kako nam lahko pomagate vi?

Če poznate osebo, ki ustreza zgornjim kriterijem, in bi jo/ga sodelovanje z nami zanimalo, vas prijazno prosim, če nas povežete (e-naslovi spodaj), ali pa obvestilo enostavno posredujte naprej.
 
Kako in kje lahko izveste več?

Zaradi integritete raziskave bomo podrobnejše  informacije posredovali le potencialnim kandidatom in kandidatkam, dodatna vprašanja pa pošljite na:

e-naslov: [email protected]
ali
e-naslov:  Jana[email protected]

Hvala za vašo pomoč

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več