Ambrozija vse bolj zarašča Slovenijo

Uredništvo, 19. avgust 2011.

Za preobčutljive za pelod ambrozije se začenjajo dnevi kihanja, srbečega nosu, solzečih se oči in oteženega dihanja Če je bilo še pred leti moč pelinolistno…

Za preobčutljive za pelod ambrozije se začenjajo dnevi kihanja, srbečega nosu, solzečih se oči in oteženega dihanja

Če je bilo še pred leti moč pelinolistno žvrkljo ali ambrozijo pri nas najti le na omejenih predelih, jo danes brez posebnih težav vidimo kjer koli; agresiven plevel ima rad zapuščena gradbišča, obcestne pasove, odslužene vrtove in njive. Je eden največjih alergenov, katerega cvetni prah povzroča kihanje, srbenje nosu in oči ter otežuje dihanje.

Občutljivim ljudem povzroča največ nevšečnosti prav v drugi polovici avgusta in v začetku septembra, ko intenzivno cveti. In čeprav je tujerodna vrsta k nam prišla šele pred leti, strokovnjaki že opozarjajo, da je zaradi prevelike razširjenosti ni več mogoče izkoreniniti.

Cvetni prah ambrozije povzroča različne alergijske bolezni. »Najpogostejši je seneni nahod, alergijsko vnetje nosne sluznice, ki se mu pogosto pridruži vnetje očesne veznice. V času cvetenja alergičen bolnik kiha, iz nosu mu teče voden izcedek, nos je lahko tudi zamašen, srbijo ga oči, te se lahko tudi solzijo in so pordele, včasih se pojavi moteče draženje v žrelu,« našteva aerobiologinja Andreja Kofol Seliger z Inštituta za varovanje zdravja. Bolniki s težkim alergijskim rinitisom imajo lahko v sezoni cvetenja tudi simptome astme zaradi izrazito izraženega vnetja v nosu. Redkeje pride do obolenja kože in pojava kontaktnega dermatitisa ali urtikarije, poslabša pa se lahko stanje bolnikov z atopijskim dermatitisom.

Vir: dnevnik.si

 

Kaj vse nam ponuja narava? Obiščite forum Vrtičkarstvo in zelišča in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
19.09.2021. ob 21:03
284,804
19.09.2021. ob 22:04
110,255
19.09.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close