Veganska prehrana lahko škoduje otrokovemu razvoju in zdravju

Uredništvo, 16. avgust 2011.

Stroka zagovarja stališče, da veganstvo, to je način prehranjevanja, ki temelji izključno na živilih rastlinskega izvora, ni primeren način prehranjevanja otrok, je povedal mag. Matej…

Stroka zagovarja stališče, da veganstvo, to je način prehranjevanja, ki temelji izključno na živilih rastlinskega izvora, ni primeren način prehranjevanja otrok, je povedal mag. Matej Gregorič iz Inštituta za varovanje zdravja RS.

V času rasti in razvoja je potreba po določenih hranilih namreč povečana, čemur je mnogo lažje zadostiti, če otrok uživa mešano prehrano iz vseh priporočenih skupin živil. “Tako da gre za odgovornost staršev, ki morajo vedeti, kaj počnejo. Pomisliti morajo, da lahko z veganskim načinom prehranjevanja otroku povzročijo določeno zdravstveno tveganje.”

Vegetarijanstvo prehranski strokovnjaki dopuščajo, saj ta način prehranjevanja vsebuje nekaj živil živalskega izvora (mleko, jajca, mlečni izdelki), in če je prehrana skrbno izbrana, ni bojazni, da bi šlo kaj narobe. “Pri veganstvu pa bi svetoval, da bi se moral tak način prehranjevanja odvijati pod zdravniškim nadzorom, saj je zelo težko imeti toliko znanja, da znaš živila pravilno kombinirati, v nekaterih primerih pa je potrebno tudi dodajanje hranil v obliki prehranskih dopolnil ali obogatenih živil,” je povedal Gregorič. Meni tudi, da so lahko starši, ki otroke hranijo na ta način, do določene mere neodgovorni. “Slišal sem za primer, ko je bil otrok v šoli prijavljen na vegetarijansko kosilo, pa je potem posegal na krožnike sošolcev in jemal meso,” je povedal Gregorič.

Se starši zavedajo svoje odgovornosti in morebitnih posledic?

Na vprašanje, ali imajo po njegovih opažanjih vegetarijanci in vegani dovolj znanja, da lahko pravilno sestavljajo obroke, je odvrnil, da to težko reče. Zagotovo o živilih veliko vedo, a je vprašanje, če se zavedajo morebitnih posledic take prehrane za otroka. S tem da morebiti nepravilno sestavljajo prehrano, nehote povzročajo kak prehranski primanjkljaj, ki se bo slej ko prej izrazil. Zdravstvene težave pa se lahko pri otroku v takšni ali drugačni obliki pokažejo zelo hitro in ne šele čez 30 ali 40 let.

Vir: dnevnik.si

Več informacij o prehrani tako in drugače preberite na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več