Predlog vladi za spremembo in dopolnitev Zakona o nalezljivih boleznih

Uredništvo, 11. avgust 2011.

V glasovanju je bil podan predlog vladi za spremembo in dopolnitev Zakona o nalezljivih boleznih v spornem 22. (a) členu, v katerega je pod razloge za…

V glasovanju je bil podan predlog vladi za spremembo in dopolnitev Zakona o nalezljivih boleznih v spornem 22. (a) členu, v katerega je pod razloge za opustitev cepljenja potrebno dodati osebne razloge staršev in posameznikov, s katerimi bi se zagotovilo ustrezno pravno varovanje ustavnih, človekovih, starševskih, otrokovih in pacientovih pravic.

Opustitev cepljenja se samodejno izvede takoj po izraženi volji o zavrnitvi predlaganega cepljenja s strani osebe ki se cepi ali njenega zakonitega zastopnika – brez komisij, zagovorov in vse nepotrebne administracije, zgolj z zabeležbo v medicinsko dokumentacijo, podpisom izjave o zavrnitvi in/ali morebitno pisno seznanitvijo (zloženka) z možnimi razvojem bolezni zoper katero se oseba ne cepi.

Glasovanje o posameznem predlogu traja štirinajst (14) dni po zaključku razprave. V tem času se lahko vsi registrirani uporabniki opredelijo ZA (če želijo, da predlog obravnava pristojni organ) ali PROTI (če želijo, da predlog ni poslan v obravnavo pristojnemu organu). Predlog je SPREJET, če ob 5-odstotni udeležbi vseh aktivnih registriranih uporabnikov dobi več glasov za kakor proti. Aktivni uporabniki so tisti, ki so se v zadnjih 30 dneh vsaj enkrat prijavili v sistem. Predlog je ZAVRNJEN, če dobi manj glasov za kot proti, oziroma, če se glasovanja ne udeleži vsaj 5 odstotkov vseh aktivnih registriranih uporabnikov.

Pristojni organ pripravi ustrezen odgovor oziroma stališče, ki vsebuje kratko analizo veljavne ureditve področja ali zadeve in analizo samega predloga ter razloge za njegovo primernost/neprimernost za nadaljnjo obravnavo. Če organ oceni predlog kot dober oziroma primeren za nadaljnjo obravnavo, v odgovoru napove nadaljnje postopke, ki jih bo uvedel za uveljavitev predloga. Odgovor pristojnega organa bo na spletni strani predlagam.vladi.si objavljen predvidoma v roku 30 dni po zaključku glasovanja oz. najkasneje naslednji delovni dan po tem, ko ga bo prejel Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje kot skrbnik orodja.

Vir: predlagam.vladi.si

Ste v dilemi glede cepljenja? Posvetujte se na forumu Cepljenja na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več