Fenomen zbolevanja med dopustom

Uredništvo, 04. avgust 2011.

Velikokrat se zgodi, da na dopustu, po le nekaj dneh oddiha od vsakdanjih delovnih obveznosti, zbolimo. Namesto da bi uživali na zasluženih počitnicah, moramo v…

Velikokrat se zgodi, da na dopustu, po le nekaj dneh oddiha od vsakdanjih delovnih obveznosti, zbolimo. Namesto da bi uživali na zasluženih počitnicah, moramo v bolniški stalež.

Po mnenju predstojnice Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa doc. dr. Metode Dodič Fikfak je vzrokov za to, da zbolimo takoj, ko smo prišli na počitnice, več: »Pred počitnicami hitimo z delom, da bi pred odhodom čim več postorili. Delovni dan naenkrat traja tudi deset ur ali več, zato smo pred počitnicami povsem izčrpani. Zaradi tega pade odpornost in v nekaj dneh lahko zbolimo, pojavijo se respiratorne ali gastrointestinalne težave pa tudi kožne bolezni se lahko poslabšajo ali pojavijo na novo.« Kako razširjen je ta problem v Sloveniji, se ne ve natančno. »O tem, kako pogosto se zgodi, da zbolimo takoj, ko smo prišli na dopust, in ali zbolimo pogosteje, kot če bi bili doma, ni podatkov. Raziskovalce čedalje bolj zanimajo učinki počitnic na zdravje in delo, in to tako negativni kot pozitivni,« pravi dr. Metoda Dodič Fikfak.

Izogibanje tveganjem

Po njenem prepričanju na dopustniško bolezen vpliva tudi to, da je bivališče, kamor se odpravljamo na počitnice, pogosto slabše kakovosti kot naš dom. V prostorih, kjer dopustujemo, je lahko veliko vlage, starega prahu, skritega v odejah, in plesni. To lahko povzroča respiratorne okužbe, astmo in druge težave, povezane z dihali. »Ne smemo pozabiti tudi na hrano, ki je zlasti v vročih dneh lahko še posebno problematična. Poleg tega srečujemo več ljudi, med njimi so tudi bolni, oslabljen in utrujen organizem pa je bolj dovzeten za bolezen,« dodaja.

Vir: delo.si

Pred odhodom na dopust se posvetujte o preventivnih zdravstvenih ukrepih na forumu Potovalna medicina na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več