Zdravljenje cerebralne paralize z matičnimi celicami iz popkovnične krvi

Uredništvo, 04. avgust 2011.

Portugalski par se je ob rojstvu hčerke, pred 6 leti, odločil za shranitev njene popkovnične krvi pri. Ta teden je deklica odšla na zdravljenje cerebralne…

Portugalski par se je ob rojstvu hčerke, pred 6 leti, odločil za shranitev njene popkovnične krvi pri. Ta teden je deklica odšla na zdravljenje cerebralne paralize z lastnimi matičnimi celicami.

Lastne matične celice se vedno pogosteje uporabljajo v kliničnih raziskavah za zdravljenje vedno večjega stevila nepravilnosti.

Pionirsko zdravljenje z lastnimi matičnimi celicami!

Odločitev za shranitev matičnih celic njune hčerke ob rojstvu lahko danes pomembno spremeni njeno življenje. Deklica je zbolela za neozdravljivo boleznijo cerebralno paralizo, možgansko nepravilnostjo, ki povzroča številne težave – od omejitev gibanja, trepetanja udov, spastičnosti, epileptičnih napadov do težav pri učenju in razvojnem napredovanju ter mnogih drugih. Otroci s cerebralno paralizo imajo posebne potrebe glede vzgoje in izobraževanja. Trenutno še ni zdravila za to nepravilnost, ki se pojavlja pri mlajših otrocih, in je samo v ZDA prizadela več kot pol milijona ljudi.

Zdravniki na univezi Duke v ZDA trenutno izvajajo klinično študijo zdravljenja bolnikov, ki trpijo za to boleznijo, in imajo shranjene lastne matične celice iz popkovnične krvi. Postopek je preprost in varen. Bolniku transplantirajo njegove lastne matične celice iz popkovnične krvi, ki so jih shranili ob rojstvu-temu pravimo avtologna transplantacija matičnih celic (uporabijo namreč lastne matične celice).

Starši zdravljenih otrok so po prejemu transplantiranih lastnih matičnih celic iz popkovnične krvi opazili pomembno izboljšanje stanja pri otrocih, ki trpijo za cerebralno paralizo. Po svetu poteka še nekaj podobnih kliničnih študij s ciljem potrditve pozitivnih učinkov tega načina zdravljenja. Portugalska deklica je prejela prvo infuzijo lastnih matičnih celic v začetku tedna.

Vir: neocelica.si

Obiščite spletni forum Matične celice in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več