Vročinska stanja pri otroku

Uredništvo, 01. avgust 2011.

Kdaj je treba začeti zniževati temperaturo bolnemu otroku? Kaj je treba storiti, če ima poleg tega bolečine? Kako zaustaviti vnetja? Kdaj zadostujejo pripravki po babičinem…

Kdaj je treba začeti zniževati temperaturo bolnemu otroku? Kaj je treba storiti, če ima poleg tega bolečine? Kako zaustaviti vnetja? Kdaj zadostujejo pripravki po babičinem receptu in kdaj je treba uporabiti zdravila? Katera zdravila so prava?

Takšna vprašanja zanimajo skoraj vse starše; mnogi med njimi prehitro in prepogosto uporabijo zdravila, ki znižujejo visoko telesno temperaturo. Takšno možnost odziva organizma na bolezen je ljudem in sesalcem v boju proti patogenim bakterijam in virusom podarila evolucija.

Povišana telesna temperatura je pomemben obrambni mehanizem (otroškega) telesa, opozarja prof. dr. Karl Zwiauer z oddelka za zdravstveno varstvo otrok in mladine v deželni kliniki v spodnjeavstrijskem mestu St. Pölten.

Če je v otroškem organizmu preveč povzročiteljev bolezni, denimo bakterij in virusov, se v njem začnejo sproščati snovi, imenovane pirogeni, ki povzročijo vročino. Možgani prejmejo signal o povišani temperaturi, zato se pospeši delovanje metabolizma in prekrvavljenost, da bi se celice organizma bolje oskrbovale s krvjo in kisikom. Telo se tako uspešneje bojuje proti povzročiteljem bolezni, škodljive snovi pa hitreje nehajo delovati in se izločijo iz organizma. Tudi protitelesa zato nastajajo hitreje in pomagajo telesu, da se učinkoviteje bojuje proti povzročiteljem bolezni.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum Pediatrija in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
19.09.2021. ob 21:03
284,804
19.09.2021. ob 22:04
110,255
19.09.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close