Epidemija osamljenosti v Franciji, tudi pri nas osamljenih več, kot si priznamo

Uredništvo, 29. julij 2011.

Osamljeni ljudje se največ trikrat na leto dlje časa pogovarjajo s sočlovekom, sicer pa so v stiku z drugimi ljudmi le prek vsakdanjih opravkov in…

Osamljeni ljudje se največ trikrat na leto dlje časa pogovarjajo s sočlovekom, sicer pa so v stiku z drugimi ljudmi le prek vsakdanjih opravkov in izmenjevanja vljudnostnih fraz

Štiri milijone Francozov je osamljenih, kar pomeni, da se največ trikrat na leto dalj časa pogovarjajo s sočlovekom, sicer pa so v stiku z drugimi ljudmi le prek vsakdanjih opravkov in izmenjevanja vljudnostnih fraz. Torej morajo na človeka, s katerim bi lahko malo pokramljali, v povprečju čakati 120 dni. Te grozljive podatke kažejo izsledki raziskave, ki jih je objavila Fondation de France in za katero je dal pobudo francoski premier François Fillon.

“Družbene stike lahko razvija le posameznik, ki je zmožen svoje socialno življenje narediti raznovrstno,” piše v omenjeni študiji. Osamljenost pa nastopi, ko posameznik nima stikov v svoji družini, ne na delovnem mestu, ne kot prostovoljec v društvih, ne s prijatelji in ne s sosedi. Družina in delovno mesto nista področji, kjer bi posamezniki najbolj razvijali stike z drugimi. Bolj kot s sorodniki (13 odstotkov) in sodelavci (4 odstotkov) se Francozi družijo s prijatelji (41 odstotkov) in sosedi (29 odstotkov).

Revni so večkrat osamljeni

Osamljenosti naj bi bili izpostavljeni predvsem revni francoski državljani, starejši od 30 let. Nekdo recimo zaradi majhnih prihodkov nima dostopa do prevoznih sredstev, ki bi omogočala ohranjanje stikov, zaradi premajhnega prostora pri sebi doma pa drugih ne vabi na obisk. Revščina povečuje osamljenost predvsem v primeru razpada zakona ali smrti partnerja.

Vir: dnevnik.si

Posvetujte se o možnih izhodih iz duševnih stisk na forumu Ni zdravja brez duševnega zdravja na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 15:46
284,806
20.09.2021. ob 15:55
110,257
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close