Želite upravljati svoje življenje? Soočite se s svojimi STRESORJI!

Uredništvo, 18. julij 2011.

Na naš EDINSTVEN genom, ki nam diktira NAM LASTNO biološko uro vpliva nešteto raznoraznih stresorjev, dejavnikov (to je t.im. epigenetika, vpliv stresov na genom). KAKŠNE…

Na naš EDINSTVEN genom, ki nam diktira NAM LASTNO biološko uro vpliva nešteto raznoraznih stresorjev, dejavnikov (to je t.im. epigenetika, vpliv stresov na genom).

KAKŠNE bodo te spremembe, KAKO se bodo IZRAŽALE in KAKO se bomo z njimi SPOPRIJELI, je odvisno samo od nas samih.
NIKOLI ne POZABIMO, da smo zelo kompleksna bitja! Ko nas dalj časa tarejo čustvene težave, utrujenost, bolezni, malodušje, nezadovoljstvo  NE KRIVIMO samo en dejavnik! Krivcev bomo našli kar nekaj, ki so prisotni že desetletja, pa se jih niti zavedali nismo!

Spoznajmo se s svojimi PETIMI vzroki stresorjev!

VEDNO UPOŠTEVAJMO, da MI, naš genom živi:

1. v nekem okolju, zemljepisni širini, ki ima svoje značilne podnebne lastnosti. Temperatura, vlaga, količina sončnih žarkov, stalno kozmično žarčenje, radioaktivno in elektromagnetno žarčenje, dolžina dneva in noči, onesnaženost okolja (vode, zraka in zemlje) s sintetičnimi kemikalijami, prahom, hormoni,antibiotiki,izpušnimi plini,…. Vse to so stresorji in vplivajo na vsakega od nas RAZLIČNO!

2. v kulturnem OKOLJU, VZGOJI,  ki nas zaznamuje že v zgodnjem otroštvu in oblikuje našo psihološko strukturo ali nam lastni JAZ.
Vse frustracije otroštva MI VSI nosimo vse življenje s seboj in zaradi njih v določenih okoljih, situacijah odreagiramo na določen način. Zato ISTA stresna situacija  povzroči pri vsakem od nas zelo različne reakcije; od zelo negativnih, do zelo pozitivnih, od zelo eksplozivnih, do zelo pasivnih. Največkrat celo bratje in sestre razumejo in se odzovejo na isti stres zelo različno.
/ Dve osnovni kulturi vplivata s svojimi dejavniki, stresorji : kultura DRUŽINE – razgledanost, širina starih staršev in staršev, socialno ekonomski status družine, povezanost družinskih članov, način vzgoje, stališča,vrednote;  in kultura ožjega in širšega OKOLJA –  prijatelji, verska prepričanja, politično in gospodarsko dogajanje, služba/.

Ta dva dejavnika ves čas vplivata na naše počutje, zdravje. Največkrat ne moremo kar zamenjati okolja, službe, staršev. Lahko se jim izogibamo in naučimo spopadati z njimi.

VSAKODNEVNO VPLIVAMO na METABOLIZEM TELESA, na čim boljše delovanje naše biološke ure:

3. z vsakodnevno PREHRANO ki je osnova, da naša 24 –urna biološka ura, celični metabolizem dobi celo vrsto snovi in elementov (celične hrane), da deluje s čim manj napakami;

4.  z vsakodnevno pravilno FIZIČNO AKTIVNOSTJO, ki se z leti in staranjem spreminja; vsakemu posamezniku primerno GIBANJE JE OSNOVA za dobro prehranjevanje in čiščenje celic vseh organov ( samo gibanje omogoča, da se po telesu optimalno pretaka celična hrana, kisik in prehranjuje tudi najbolj oddaljene organe / celice, hkrati pa odplakuje škodljive metabolne ostanke, celične smeti ). Z gibanjem se izboljšuje tudi vitalnost organov, čvrstost mišic. Mi to opazimo kot lepše, mlajše, bolj spočito telo,zato smo tudi bolj zadovoljni, veseli, bolj potrpežljivi, strpni;

5.  v vsakodnevnih trenutkih sproščanja in SPANJA, ki so življenjsko pomembni in nujni, če hočemo, da možgani obdelajo vse informacije, ki so jih tekom dneva sprejeli in da se ponovno regenerirajo. Možgani so največji porabniki energije ( možgani potrebujejo povprečno 20 % vse energije za normalne aktivnosti, ko telo ni pod dodatnimi fizičnimi ali čustvenimi stresi), zato so tako zelo občutljivi na pomanjkanje kisika (hipoksija ali tudi oksidativni stres).  
 Tudi količina SPANJA in sproščanja se z odraščanjem in staranjem spreminja. In tudi vsakdo potrebuje NJEMU POTREBNO KOLIČINO spanja in sproščanja. Zato POZOR: »NI LENUH in MANJ PAMETEN nekdo, ki potrebuje 8 ali 10 ur spanja !«

Z uravnoteženo prehrano, pravilnim gibanjem in spanjem, ki je za vsakega od nas nekoliko drugačen, bomo skrbeli za energetsko ravnovesje ali HOMEOSTAZO tekom celega dneva.

Besedilo pripravila: Miša Komar Žiberna, univ. dipl. biol.

 

  
   Več branja:

   Več info o stresu >>

   Prisluhnite Tik-Takanju svojega telesa! >>
  

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,212
16.05.2021. ob 09:34
2,857
17.03.2021. ob 09:46
51,082
19.07.2021. ob 11:03
31,994
27.07.2021. ob 22:00
22,050
16.06.2021. ob 13:41
Preberi več

New Report

Close