Vse je v glavi: NIKOLI ne pozabi, da si ENKRATEN

Uredništvo, 10. oktober 2011.

Samo JAZ imam te lastnosti, ki se samo meni v nekem okolju izražajo tako, da sem to jaz. Prijatelji, znanci, mnogi drugi so mi lahko…

Samo JAZ imam te lastnosti, ki se samo meni v nekem okolju izražajo tako, da sem to jaz. Prijatelji, znanci, mnogi drugi so mi lahko zelo podobni a NISO ISTI.

Vsi imamo potencial uvajati spremembe, le naučiti se moramo, kako!
VSAKDO od nas ima OGROMNO MOČ!  Samo zavedati se moramo, da je veliko dejavnikov, ki vplivajo na nas in na katere nimamo vpliva. A VENDAR obstajajo psihične strukture, s katerimi vendarle imamo moč spreminjati svoje življenje in ga peljati v smer, ki nas osrečuje! Vse je v glavi!

Poglejmo se dobro v lastno ogledalo!
Nam lastne psihične strukture lahko iz vsakega posameznika naredijo pravega BORCA  ali nasprotno, osebo, ki postaja malodušna in zgublja zaupanje vase. Ko se najprej ozavemo svojega JAZA in ga nato znamo pravilno uporabiti, nam je v veliko pomoč pri obvladovanju svojih čustev in svojega uma. Osebe, ki znajo obvladovati svoja čustva, imajo lahko  pod kontrolo svoje počutje, zdravje, vitalnost, staranje. In to so tiste osebe, ki »ČUDEŽNO« premagajo neozdravljive bolezni, z leti postajajo mlajši in vitalnejši, naenkrat so veliki življenjski optimisti.

Brez panike! Vsem se to dogaja!
Desetletja vemo, da so igralci, športniki, napovedovalci in javne osebe  naučene kako obvladovati svoja čustva in s tem množico. Tudi vemo, da strokovnjaki psihoterapevti na enak način pomagajo posameznikom dvigovati in spreminjati SAMOPODOBO. Tako se lahko VSAKDO nauči imeti pod kontrolo svoja čustva, svoj JAZ. In VEDNO tudi velja, da vse življenje pozabljamo in delamo napake !  Ko nam uspe obvladovati čustvene reakcije 7-krat, se nam zgodi, da osmič  ponovno podležemo čustvom. NIČ HUDEGA! To se dogaja vsem in to nas vsakokrat ponovno spomni, kako si lahko pomagamo  in kako smo nepazljivi, POVRŠNI! 

Življenje je eno samo učenje!
VSI MI lahko svoja čustva in s tem psiho tako NATRENIRAMO, da jo imamo »pod kontrolo«. S treningom se naučimo obvladovati  čustvene dražljaje. To ni nobena »vu-du čarovnija«, temveč biokemični proces; naučimo se vplivati na delovanje možganov. Na spreminjanje in prehajanje  iz enega stanja valovanja možganov v druga. Ali zelo po domače : možganske »cunamije« lahko umirimo in tako lahko upravljamo s čustvi.

Tehnike učenja
Obstaja cela kopica tehnik, ki nas tega naučijo. Od čisto preprostega vsakodnevnega 10-minutnega počasnega, globokega dihanja in ob tem sproščanja in MISLITI SAMO NA DIHANJE, do joge, meditacij, avtogenega treninga, različnih psihoterapevtskih delavnic z uporabo različnih orodij (glasba, hipnoze, različne aparature) ali brez. Ker smo ENKRATNI, si poiščimo SEBI USTREZNO terapijo in SEBI PRIMERNEGA terapevta ! Ni vse primerno za vsakega

Potrpljenje, vztrajnost in ČAS vedno delata čudeže!
Nekaj let potrebujemo, da se naučimo pisati in brati brezhibno, da ti dve VEŠČINI postaneta samoumevni. Učitelji in starši nas v rosnih letih vsak dan  NEKAJ LET učijo, opominjajo kako pravilno pisati in brati. ENAKO velja za trening obvladovanja čustvenih dražljajev. NIČ SE NE ZGODI v enem tednu ali mesecu. Za to so potrebni meseci in leta. In tudi starost nima nič s hitrostjo in zmožnostjo naučiti se teh veščin. Danes vemo, da se tudi možganske celice obnavljajo  vse življenje, in ravno tako vemo, da se možgani razvijajo  tja v pozna 30. leta. Nikoli ni nič zamujeno, samo kasneje se lotimo! A ko se NAUČIMO, postane samokontrola samoumevna. In tudi, ko nam občasno spodleti, NISMO PANIČNI, SAJ VEMO, da je to normalno.

Najbolj preprosta in učinkovita tehnika, ki velja ZA VSE:
PRAV VSAKO JUTRO si pred ogledalom poglejmo v oči, GLOBOKO VDAHNIMO in IZDAHNIMO in povejmo:

  • ČUDOVIT-A SEM! SAMO MENI je narava podelila to življenje!
  • BREZ PANIKE! Imam  nekaj šibkih točk. DOVOLIM jim, da me vsake toliko spomnijo, da jih imam!
  • SAMO OD MENE JE ODVISNO kako bo neka stvar ali akcija  vplivala na moje telo ali psiho! ČISTO VSAK DAN prinese nove izzive, ki jih MOJE telo lahko obrne v dobro ali v slabo!
  • HOČEM biti SKORAJ ENAKA mojemu idolu, zato ne bom pozabila 5 zlatih pravil!

Pod kontrolo se imajo in so ZMAGOVALCI tisti ljudje, ki se ZNAJO POSLUŠATI in ki UBOGAJO svojo biološko uro. To so ljudje, ki so VZTRAJNI, POTRPEŽLJIVI in REDOLJUBNI.

Besedilo pripravila: Miša Komar Žiberna, univ.dipl.biol.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,212
16.05.2021. ob 09:34
2,857
17.03.2021. ob 09:46
51,082
19.07.2021. ob 11:03
31,992
26.07.2021. ob 23:14
22,050
16.06.2021. ob 13:41
Preberi več

New Report

Close