Najbolj ranljivi so fantje

Uredništvo, 30. junij 2011.

"Najbolj ranljiv del mladinske populacije na internetu so najstniki moškega spola. So bolj zaupljivi, manj kritični in manj ozaveščeni glede varnosti," ugotavlja strokovnjakinja za medije…

“Najbolj ranljiv del mladinske populacije na internetu so najstniki moškega spola. So bolj zaupljivi, manj kritični in manj ozaveščeni glede varnosti,” ugotavlja strokovnjakinja za medije Milena Fornazarič.

Skoraj polovico slovenskih otrok, starih od deset do petnajst let, je prek spleta že nagovorila neznana oseba, kar četrtina pa se je z njo kasneje tudi srečala v živo. Približno polovica otrok gre na splet, ker jim je dolgčas in jih internet sprošča. Tri petine fantov pri tem najpogosteje igrajo spletne igrice, medtem ko se dekleta raje pogovarjajo prek socialnih omrežjih. Le dobrih sedem odstotkov otrok ve, da starši nadzirajo njihove spletne dejavnosti. To je le nekaj ugotovitev raziskave med slovenskimi osnovnošolci, ki jo je za potrebe svoje doktorske disertacije opravila strokovnjakinja za medije, reorganizacijo in vodenje podjetij ter medijske in komunikacijske strategije Milena Fornazarič.

Za doktorsko disertacijo ste analizirali stališča mladih do spletnega oglaševanja in njegov vpliv nanje. Zakaj ste se sploh lotili te teme?

»Že ko je bil moj sin star deset, enajst let, sedaj jih bo šestnajst, sem mu večkrat kukala čez ramo, saj me je zanimalo, kaj počne s svojimi kolegi na računalniku. Zanimalo me je, kaj se dogaja, kako se vse spreminja. Tema me je kasneje začela globlje zanimati, še posebej, ko sem ugotovila, da v Sloveniji ni narejenih veliko raziskav o tem, kaj mladi počnejo na spletu. Iz poklicnih razlogov me seveda najbolj zanimal poslovni del interneta. Po drugi strani pa je splet prinesel toliko sprememb v naše življenje, da predstavniki starejše generacije, ki smo se interneta priučili, sploh ne razumemo, kaj se dogaja z mlado generacijo, ki z novo tehnologijo raste. Za mlade je vse nekaj normalnega, medtem ko je za starše marsikdaj težko, ker ne moremo nadzorovati nečesa tako globalnega, težko se sprijaznimo, da so otroci tehnološko precej bolj usposobljeni kot njihovi starši. Da znajo hkrati uporabljati različne medije, medtem ko mi zmoremo naenkrat na primer gledati samo televizijo. Mladi zmorejo biti na internetu, hkrati pa poslušati še glasbo, odgovarjati na SMS-sporočila, jesti, piti in tako naprej. Nič jih ne moti, ker so res drugačni. Zanimalo me je torej, kako mlada generacija funkcionira. Še posebej, kot sem že omenila, ker pri nas obstaja zelo malo raziskav o tej tematiki, ker zelo malo vemo o varnosti na internetu, ker ni raziskav o razlikah med spoloma, o razlikah med najstniki in desetletnimi otroki. Ker je šlo za doktorsko disertacijo, je bilo treba seveda vse skupaj nasloniti na teoretični model, in mene je zanimalo, kako se mladostniki in otroci razlikujejo od odraslih v odnosu do oglasov.«

Vir: Gorenjski Glas

Spoznajte svet mladih, kot ga vidijo mladi s pomočjo foruma Mladi, ljubezen in spolnost na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 15:46
284,806
20.09.2021. ob 15:55
110,256
20.09.2021. ob 15:49
Preberi več

New Report

Close