Na cesto, pa naj bo z motornim vozilom, kolesom ali peš, le s trezno glavo!

Uredništvo, 29. junij 2011.

S 1. julijem bo v uporabi nova prometna zakonodaja, ki bo posredno vplivala na naš odnos do alkohola. Kot alternativa kaznovalni politiki je v zakon…

S 1. julijem bo v uporabi nova prometna zakonodaja, ki bo posredno vplivala na naš odnos do alkohola. Kot alternativa kaznovalni politiki je v zakon namreč umeščen zdravstveni pregled s svetovanjem v primarnem zdravstvenem varstvu za zmanjševanje tveganega in škodljivega pitja. Tako se bo tudi v bodoče osebo, ki se na cesti obnaša nesprejemljivo, napačno in za ostale udeležence v prometu nevarno, kaznovalo, hkrati pa bo imela možnost, da svoje vedenje spremeni. Za kršitelje prometne zakonodaje bo zagotovljenih več različnih rehabilitacijskih programov, v katerih bodo udeleženci deležni vsebin o varnosti v cestnem prometu ter o tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola in drugih drog. Izboljšan je tudi Pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil, ki prinaša novosti pri prvem pregledu kandidatov za voznika, spremembe za voznike z dioptrijo in zmanjšuje ovire za pridobitev vozniškega dovoljenja za osebe z epilepsijo in določenimi kroničnimi boleznimi.

Kot alternativa kaznovalni politiki je v prenovljeno prometno zakonodajo umeščen zdravstveni pregled s svetovanjem v primarnem zdravstvenem varstvu za zmanjševanje tveganega in škodljivega pitja, ki ga kot enega izmed najučinkovitejših ukrepov priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Najpomembnejša sprememba je, da se osebo, ki se na cesti obnaša nesprejemljivo, napačno in za ostale udeležence v prometu nevarno, kaznuje, hkrati pa se ji da možnost, da svoje vedenje spremeni. Ugotovljeno je namreč, da je najučinkovitejši ukrep na področju varnosti prometa grožnja z odvzemom vozniškega dovoljenja ob istočasnih drugih ukrepih.

Po novem se bodo vozniki motornih vozil, ki bodo kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola v krvi 0,5 do 0,8 g alkohola na kg krvi, oziroma vozniki posebnih skupin (vozniki začetniki, poklicni vozniki itd.), če so imeli v krvi do 0,5 g/kg alkohola, lahko oglasili pri svojem izbranem osebnem zdravniku, ki bo ocenil tveganost in škodljivost pitja oziroma morebitno odvisnost od alkohola in svetoval glede spremembe oziroma zdravljenja. S potrdilom o opravljenem svetovanju, ki ga bo voznik predložil pristojnemu organu, se bodo vozniku izbrisale 4 kazenske točke. To možnost bo voznik lahko izkoristil samo enkrat v treh letih, stroške pregleda pa bo plačal sam. V primeru zasvojenosti bo osebni zdravnik bolniku predlagal obravnavo pri specialistu za zdravljenje odvisnosti od alkohola. Na ministrstvu za zdravje smo v preteklih šestih mesecih v sodelovanju s Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani zagotovili organizacijo in izvedbo usposabljanja vseh izbranih osebnih zdravnikov za izvajanje omenjenih zdravstvenih pregledov s svetovanjem.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Ali se strinjate z novostmi? Vabljeni na forum Varna pot na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
26.09.2021. ob 09:23
284,836
26.09.2021. ob 17:26
110,258
26.09.2021. ob 17:55
Preberi več

New Report

Close