Znanje o raku na debelem črevesu in danki

Uredništvo, 22. junij 2011.

Z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, ki je regijski koordinator dejavnosti v okviru nacionalnega preventivnega programa Svit na Celjskem, so sporočili, da se bodo v…

Z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, ki je regijski koordinator dejavnosti v okviru nacionalnega preventivnega programa Svit na Celjskem, so sporočili, da se bodo v regiji do konca tedna zvrstile tri predstavitve z modelom debelega črevesa. Te predstavitve bodo v Velenju, Radečah in Bistrici ob Sotli. Dogodki so namenjeni informiranju in osveščanju prebivalcev o zgodnjem in pravočasnem odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

»Z napihljivim modelom debelega črevesa, ki je dovolj velik učni pripomoček, da se lahko skozenj sprehodimo, skušamo prebivalcem približati razlago o delovanju debelega črevesa ter morebitnih bolezenskih spremembah. Posameznik, ki se sprehodi skozi model, si lahko ogleda podobne spremembe, kakršne sicer vidi zdravnik specialist pri kolonoskopiji, torej pri pregledu debelega črevesa. Na ta način skušamo preiskavo približati ljudem in jih poučiti o njenih prednostih. Kolonoskopija je izjemno koristna preiskava, s katero lahko odkrijemo predrakave spremembe na debelem črevesu ali danki že tedaj, ko še ne čutimo nobenih zdravstvenih težav,« je povedala Tatjana Škornik Tovornik, dipl. sanitarna inženirka z oddelka za socialno medicino in promocijo zdravjaZavoda za zdravstveno varstvo Celje. Nacionalni program Svit je sicer namenjen ženskam in moškim, starim od 50 do 69 let. Udeležba je brezplačna za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Letos dobivajo vabila v program Svit rojeni na neparne letnice rojstva, prihodnje leto pa bodo na vrsti parni letniki. Z vabilom v program prejmejo tudi obrazec z Izjavo o prostovoljnem sodelovanju, in kdor se vključi v program, prejme na dom dva testerja, namenjena odkrivanju prikrite krvavitve v blatu. Krvavitev v blatu namreč lahko nakazuje, da gre v črevesu nekaj narobe. Kadar test nakaže prikrito krvavitev v blatu, je posameznik vabljen, da opravi presejalno kolonoskopijo.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

 

Preberite več na forumu Rak debelega črevesa in danke na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
24.09.2021. ob 11:41
284,829
24.09.2021. ob 13:40
110,258
24.09.2021. ob 11:19
Preberi več

New Report

Close