Dileme o prehranjevanju obolelih s hudo obliko demence

Uredništvo, 14. junij 2011.

Odločitev, kako hraniti starostnike s hudo obliko demence, je morda ena izmed najbolj nehvaležnih presoj tako za svojce kot tudi za lečečega zdravnika in drugo…

Odločitev, kako hraniti starostnike s hudo obliko demence, je morda ena izmed najbolj nehvaležnih presoj tako za svojce kot tudi za lečečega zdravnika in drugo zdravstveno osebje v ustanovah za starostnike. Zato so se študiji o občutljivem odločanju o vstavitvi cevke za hranjenje – to morda vzbuja več dvomov in tesnobe kot marsikateri drug medicinski poseg, ki starostniku podaljšuje življenje ali izboljša njegovo kakovost – posvetili ameriški raziskovalci.

V intervjujih s svojci, ki so jih opravili v petih zveznih državah, so ugotovili, da ti pogrešajo predvsem ustrezne informacije, ki bi olajšale sprejetje tovrstne odločitve.

Študije so doslej že pokazale, da je pogostost vstavljanja cevke za hranjenje med državami zelo raznolika. Novi izsledki pa opozarjajo tudi na nujne izboljšave pri tovrstnem odločanju, ki naj (bistveno bolj) temelji na bolnikovih željah, je pri predstavljanju izsledkov raziskave, objavljene v majski številki revije Journal of the American Geriatrics Society opozorila dr. Joan Teno z Univerze Brown. Dr. Tenova je z ekipo v želji, da bi dobili boljši uvid v proces tovrstnega odločanja, opravila intervjuje med svojci bolnikov z napredovalo demenco, pri katerih je pogosto prizadeta tudi sposobnost prehranjevanja.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum Demenca in duševne motnje v starosti ter povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 11:18
284,805
20.09.2021. ob 12:34
110,256
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close