Klopi so pohiteli

Uredništvo, 01. junij 2011.

Zaradi zgodnjega toplega vremena so letos pohiteli tudi klopi, pravi dr. Tomi Trilar, vodja Kustodiata za nevretenčarje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. To so najbolj opažali…

Zaradi zgodnjega toplega vremena so letos pohiteli tudi klopi, pravi dr. Tomi Trilar, vodja Kustodiata za nevretenčarje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. To so najbolj opažali lastniki malih živali – mačk in psov; njihovi ljubljenci so domov redno prihajali z nadležnimi vsiljivci na kožuščkih, medtem ko infektologinja dr. Mateja Logar iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ugotavlja, da število bolnikov z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, ne odstopa od prejšnjih let. Predvsem zaradi lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa, za kateri se kljub vsemu zdi, da ju je vedno več, se strah pred klopi povečuje. A dr. Trilar pomirja. Pomembna je zaščita. »Večja nevarnost na nas preži na cesti!« pravi.

Klopi, ti mali, a včasih zelo nevarni nadležneži, so najbolj aktivni v zmerno toplih in vlažnih mesecih, huda vročina in suša pa jim ne ustrezata preveč, zato takrat bolj mirujejo ali so aktivni krajši čas – zgodaj zjutraj in proti večeru, ko se ozračje nekoliko shladi.

Vir: revija Jana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,432
05.08.2021. ob 15:07
284,558
31.07.2021. ob 17:39
110,205
05.08.2021. ob 15:22
Preberi več

New Report

Close