Izbruh velikega števila HUS primerov

Uredništvo, 31. maj 2011.

Izbruh velikega števila HUS primerov zaradi okužbe z E.coli (STEC) v Nemčiji V Nemčiji se je v drugem tednu maja povečalo število bolnikov s krvavo…

Izbruh velikega števila HUS primerov zaradi okužbe z E.coli (STEC) v Nemčiji

V Nemčiji se je v drugem tednu maja povečalo število bolnikov s krvavo drisko in s tako imenovanimi hemolitično uremičnim sindromom (HUS).

Predhodni rezultati laboratorijskih preiskav vzorcev, odvzetih pri dveh bolnikih, so potrdili

E.coli (STEC), serološko skupino O104 iz skupine patogenih sevov E.coli ki proizvajajo Šiga toksine. Gre za redko serološko skupino katere v Sloveniji še nismo zaznali.

V zadnjih dneh iz Nemčije poročajo o širjenju okužbe z bakterijo Escherichia coli (E.coli). Nekaj ljudi je zaradi okužbe tudi umrlo. Nemčija je sicer države EU obvestila o primerih t. i. hemolitično uremičnega sindroma (HUS) oziroma okužbe z E. coli.

Po podatkih Inštituta Robert Koch je do 26. maja 2011 potrjenih že 276 primerov HUS-a in dve smrti. Med obolelimi je 70% žensk.

Inštitut Robert Koch je skupaj z Zveznim inštitut za oceno tveganja že predstavil rezultate izvedene epidemiološke raziskave, ki kažejo precej bolj pogosto uživanje surovega paradižnika, kumar in zelene solate pri bolnikih iz izbruha v primerjavi z zdravimi osebami (kontrolami) iz raziskave.

Zato poleg običajnih higienskih ukrepov pri rokovanju s sadjem in zelenjavo, zdravstvene ustanove v severni Nemčiji odsvetujejo uživanje surovega paradižnika, kumar in zelene solate, da se prepreči nadaljnje primere obolenja.

E.coli (STEC) je skupina patogenih sevov E.coli ki proizvajajo Šiga toksine. Lahko povzročajo hude črevesne in sistemske bolezni pri ljudeh. Obstaja okoli 250 različnih sevov E. coli seroskupine O, ki proizvajajo Šiga toksine. Od teh jih okrog 100 lahko povzroča obolenje pri ljudeh. Med temi je klinično najpomembnejši serotip O157: H7, do 50% okužb pa povzročijo ne-O157 seroskupine.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več