Škotski znanstveniki so v laboratoriju vzgojili ledvice

Uredništvo, 30. maj 2011.

Gre za znanstveni preboj, ki bi v prihodnosti lahko rešil problem pomanjkanja organov za presaditve Raziskovalci univerze v Edinburgu so iz matičnih celic, ki so…

Gre za znanstveni preboj, ki bi v prihodnosti lahko rešil problem pomanjkanja organov za presaditve

Raziskovalci univerze v Edinburgu so iz matičnih celic, ki so jih izolirali iz človeške amniotične tekočine in živalskih zarodkov, vzgojili ledvice. Umetni organi so veliki pol centimetra, kar je enako velikost ledvic pri zarodku. Znanstveniki upajo, da bi ledvice, če bi jih presadili v ljudi, zrasle do normalne velikosti.

Dosežek bi lahko pomenil velik znanstveni preboj za bolnike, ki potrebujejo presaditev ledvice. Namesto da bi kot zdaj čakali na primeren organ za presaditev, bi lahko ob rojstvu novorojenčka zbrali amniotično tekočino, jo shranili in jo uporabili, če bi ta posameznik razvil kronično ledvično bolezen s posledično odpovedjo ledvic. S tem ko bi uporabili bolnikove lastne celice, bi se izognili problemu zavrnitve organa, ki nastane, kadar bolniku presadijo organ drugega človeka.

V Veliki Britaniji na presaditev ledvice trenutno čaka okoli 7000 ljudi, potreba po organih pa še narašča.

Fiziolog Jamie Davies, profesor eksperimentalne anatomije na edinburški univerzi, je povedal: “Ideja je, da bi začeli s človekovimi matičnimi celicami in končali z delujočim organom. Če imate skupek matičnih celic v epruveti, je to še daleč od lepega, anatomsko organiziranega organa, kot je ledvica, ki je precej komplicirana struktura. Raziskujemo, kako bi celice, ki plavajo v tekočini, spremenili v nekaj tako natančno urejenega, kot je ledvica. Do zdaj smo kar veliko napredovali. Naredimo lahko nekaj tako kompleksnega, kot je normalna ledvica zarodka.” Prof. Danies predvideva, da bo tehnologija za uporabo na ljudeh nared v približno deset letih. “Sliši se kot znanstvena fantastika, a ni. Zamrzniti nekaj celic je stroškovno učinkovitejše, kot so stroški dolgoletnega zdravljenja z dializo.”

Vir: dnevnik.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,549
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close