Stroka opozarja na neustreznost financiranja raziskav na področju matičnih celic

Uredništvo, 30. maj 2011.

Ljubljana – Ljubljana danes gosti mednarodni znanstveni simpozij na temo matičnih celic iz popkovnične krvi in posteljice v regenerativni medicini. Organizatorji simpozija so na novinarski…

Ljubljana – Ljubljana danes gosti mednarodni znanstveni simpozij na temo matičnih celic iz popkovnične krvi in posteljice v regenerativni medicini. Organizatorji simpozija so na novinarski konferenci poudarili, da je raba matičnih celic prihodnost regenerativne medicine, vendar pa je financiranja raziskav na tem področju v Sloveniji popolnoma neurejeno.

Predsednik organizacijskega in znanstvenega odbora simpozija Primož Rožman pojasnjuje, da so matične celice v Sloveniji kot metoda zdravljenja v uporabi že 20 let. Zanimanje za matične celice je veliko tako pri slovenskih zdravnikih, kot tudi pri raziskovalcih, ki pa odhajajo v tujino zaradi ustreznejšega financiranja takšnih projektov. Tako je Slovenija po njegovih besedah aktivno zamudila vlak razvoja na tem področju. “In ne samo da je zamudila. Vse, kar je bilo razvito, je uničila,” poudarja.

Medtem ko slovenska znanstvenica, ki v ZDA deluje na tem področju, Tanja Dominko prejema letno med 300.000 in 400.000 dolarjev samo za raziskave v svojem laboratoriju, pa slovenske skupine, ki se ukvarjajo z raziskovanjem matičnih celic, životarijo, pojasnjuje Tamara Lah iz Nacionalnega inštituta za biologijo.

Vir: dnevnik.si

Povprašajte za nasvet ali mnenje na spletnem forumu Matične celice na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več