Bulimija na strašnem pohodu

Uredništvo, 27. maj 2011.

V osnovni šoli je postala žrtev bulimije nevroze. Hrana je bila zanjo nujno potrebna, čeprav jo je odvisnost od nje vse bolj dušila. Tako je…

V osnovni šoli je postala žrtev bulimije nevroze. Hrana je bila zanjo nujno potrebna, čeprav jo je odvisnost od nje vse bolj dušila. Tako je bilo vse do konca srednje šole, ko se je odločila, da se bo odkrito spopadla s hudičem. Sklenila je poiskati razloge za to svoje ravnanje, spoznati bistvo te uničujoče bolezni in najti samo sebe. Beležila je spoznanja, se poglabljala v branje in proučevanje ter – zmagala. Te dni je izšla knjiga Izgubljeni v iskanju sebe. Njena avtorica je Ksenija Jovanović, ki je pri 31 letih začela študirati psihoanalizo, hkrati pa v okviru društva Samopodoba svetuje drugim, kako premagati bulimijo nevrozo, kompulzivno prenajedanje in avtoagresijo.

Pri bulimiji nevrozi je še toliko bolj kot pri drugih nevrozah očitno, da so ozdravitvene sposobnosti predvsem v človeku: terapevt mu jih zgolj pomaga odkrivati. »Pomagam jim, da iztirjeni vlak postavimo nazaj na tirnice, nato pa ga morajo sami zagnati naprej ter peljati v iskanje sebe in oblikovanje življenja. Spoznanje, kaj je vzrok, ne pozdravi ničesar, temveč le rahlo osvetli temen predor,« pravi Ksenija Jovanović, ponosna na izid svoje knjige in dejstvo, da je ne le premagala bolezen, temveč v soočanju z njo in s pogovori z obolelimi našla smisel življenja.

Vir: revija Jana

Obiščite forum Motnje hranjenja in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close