Novosti v nevrologiji: Električni impulzi in strupi

Uredništvo, 26. maj 2011.

Nevrologija v zadnjih desetletjih postaja čedalje bolj zanimivo področje medicine. Še pred kratkim so imeli nevrologe za specialiste, ki lahko natančno ugotovijo, kje je lokalizirana…

Nevrologija v zadnjih desetletjih postaja čedalje bolj zanimivo področje medicine. Še pred kratkim so imeli nevrologe za specialiste, ki lahko natančno ugotovijo, kje je lokalizirana motnja, to znanje pa jim ni veliko pomagalo, ker niso imeli na voljo učinkovitih terapevtskih metod. Takšna podoba nevrologije pa se zdaj, kot se je izkazalo tudi na letnem kongresu avstrijskega nevrološkega društva marca na Dunaju, močno spreminja.

Nevrologi imajo na voljo čedalje učinkovitejše metode zdravljenja obolenj, ki so jih nekoč lahko samo opazovali. »Velik napredek smo doživeli pri zdravljenju možganske kapi. Pri vrsti drugih, razmeroma pogostih nevroloških boleznih, na primer epilepsiji, multipli sklerozi, parkinsonovi bolezni in drugih motnjah gibanja lahko sodobna medicina vsaj obvladuje simptome. Sočasno pa se kopiči znanje čedalje več intenzivnih osnovnih raziskav, ki bi pripomogle k temu, da bi lahko natančneje razumeli mehanizme bolezni. Šele na tej podlagi bomo lahko razvili učinkovite terapije,« je pojasnil prof. dr. Eduard Auff, predsednik avstrijskega nevrološkega društva in predstojnik univerzitetne klinike za nevrologijo medicinske univerze na Dunaju.

Motnje gibanja in terapije

Področje, s katerim se prof. Auff intenzivno ukvarja, so motnje gibanja, med njimi parkinsonova bolezen, tremor (drhtenje) in distonije (skrčena ali nepravilna drža telesa). Motnje gibanja so obolenja živčnega sistema, ki se izraža v tem, da živčni centri mišic ne upravljajo dovolj ali ne dovolj natančno. Zato nastajajo omejitve in motnje v vsakdanjem življenju – krči, drhtenje ali drugi neželeni gibi. Pri teh boleznih še pred kratkim ni bilo na voljo dovolj zdravil, tista, ki so bila, pa so imela številne neželene učinke.

Vir: delo.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 10:13
284,312
24.06.2021. ob 10:34
110,163
24.06.2021. ob 10:57
Preberi več