Le desetina okuženih z virusom hepatitisa razvije kronično obliko

Uredništvo, 26. maj 2011.

Verjetnost za raka na jetrih pri kronično okuženih z virusom hepatitisa B je desetkrat večja, kot je tveganje nastanka pljučnega raka pri kadilcih. Prejšnji teden…

Verjetnost za raka na jetrih pri kronično okuženih z virusom hepatitisa B je desetkrat večja, kot je tveganje nastanka pljučnega raka pri kadilcih.

Prejšnji teden smo obeležili svetovni dan hepatitisa, virusne bolezni jeter, ki jo najpogosteje sprožijo virusi, lahko pa tudi zdravila, alkohol in presnovne bolezni. Hepatitis predstavlja pomemben javnozdravstveni problem; samo s tipom B in C je namreč po svetu okuženih 550 milijonov ljudi.

Poznamo vsaj sedem virusov hepatitisa, a najbolj razširjeni so hepatitisi A, B in C. Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s preventivnim cepljenjem, proti drugim virusnim hepatitisom pa za zdaj cepivo ne obstaja, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Virus hepatitisa se prenaša s stikom z okuženo krvjo, s spolnimi odnosi in z matere na otroka med nosečnostjo ali pri porodu. Okužba je možna tudi pri tetoviranju, prebadanju ušes in akupunkturi. Visoko tveganje za okužbo je med intravenskimi uživalci drog, ki uporabljajo skupni pribor.

Po ocenah epidemiologov živi v Sloveniji približno 20.000 kroničnih nosilcev virusa in med njimi je veliko kroničnih jetrnih bolnikov. Kako se bo jetrno vnetje odražalo in kakšne posledice bo pustilo, je odvisno od lastnosti virusa, obrambnih sposobnosti organizma in nekaterih zunanjih dejavnikov.

Vir: dnevnik.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 10:13
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
24.06.2021. ob 10:57
Preberi več