Postavitev družine – kako razplesti družinsko karmo?

Uredništvo, 25. maj 2011.

»Postavila bom svojo primarno družino: mamo, očeta, sestro in sebe.« Tako nekako se pričenja postavitev družine. In dogajanje, ki sledi, marsikoga osupne: udeleženci delavnice, ki…

»Postavila bom svojo primarno družino: mamo, očeta, sestro in sebe.« Tako nekako se pričenja postavitev družine. In dogajanje, ki sledi, marsikoga osupne: udeleženci delavnice, ki ne vedo nič o posameznikovi družini, se znajdejo v vlogah družinskih članov in se povežejo z njihovimi občutki. Skoznje se izražajo družinski čustveni konflikti in bremena, ki so v družinskem sistemu lahko prisotna že več generacij in čakajo na priložnost, da bi se sprostila. Družinska postavitev običajno traja dobro uro in skorajda brez besed. Zato pa je mnogo bolj intenzivno energijsko polje družine, ki vodi udeležence: njihova čustva so raznovrstna: od jeze, zamere, bolečine, žalosti in prizadetosti pa vse do hrepenenja po povezanosti in do ljubezni same. Ob koncu postavitve je čutiti posebno pomirjenost, olajšanje, neke vrste sprave s preteklostjo, z različnimi dogodki, ki so v družino vtisnili čustvene rane.

Kaj je postavitev družine?

Postavitev družine je način razreševanja družinskih vzorcev in čustvenih vozlov, konfliktov. Tisti, ki želi nekaj razrešiti, si izmed udeležencev na delavnici izbere predstavnike za svojo družino in jih po svojem notranjem občutku razporedi v prostor. Kar je zelo zanimivo pri postavitvi družine, in zato se tudi imenuje fenomenološka, je, da predstavniki družinskih članov dobijo občutke tistih ljudi, ki jih predstavljajo. V ozadju je t. i. družinsko energijsko polje, ki ga lahko razumemo kot spomin družine, v katerem so zabeleženi vsi dogodki, vsa čustva, vse, kar se je zgodilo v družini, tudi generacije nazaj.

Kaj so navadno vzroki za družinske čustvene vozle?

Vzroki so raznovrstni. To so recimo kakšne nepričakovane zgodnje smrti staršev, recimo, da otroku, ki je star tri leta, starša umreta v prometni nesreči. Morda si lahko predstavljamo, kakšno breme za otroka in celo družino je to. Ali da recimo umre otrok kot dojenček ali kasneje v svojem otroštvu. Potem recimo tudi, včasih je bilo to še bolj pogosto, ko so ženske umirale na porodih. Ravno tako splavljeni otroci, bodisi da pride do spontanega splava ali da se ženska ali par odloči za splav. Tudi recimo umori, samomori, kakšne težje bolezni, kot je rak, druge duševne bolezni, vojni dogodki … Takšni čustveni pretresi v družini so vsi tisti dogodki, ki največkrat niso pričakovani, ki prinesejo breme in veliko čustev v družino. Ker se ljudje šele učimo pravilnih medsebojnih odnosov, je velikokrat tako, da se ob teh dogodkih družina ne znajde najbolje in družinski člani ne znajo vse te čustvene energije predelati. Zato ta čustva ostajajo v družinskem sistemu kot vozel in če ga ne reši ena generacija, se na nezavedni ravni prenese v naslednjo.

Kakšne so koristi in učinki postavitve družine?

S tem, ko postavimo svojo družino, pomagamo svojim prednikom, tudi če so že mrtvi, saj postavitev poteka v polju, kjer ni časa. Pomagamo seveda tudi sebi in pomagamo svojim otrokom, vnukom in vsem tistim, ki bodo še prišli, kajti če mi en tak družinski čustveni vozel sprostimo, potem ne bo potrebno, da bi se prenesel na naslednje generacije.

Vsakdo, ki ima svojo postavitev, lahko izkusi določene rezultate. Gotovo je to, da se nam pogled na našo družino in družinske člane spremeni, ker dejansko tisti, ki postavlja družino, opazuje, kaj se dogaja. Tako lahko bolj objektivno vidi tako sebe kot ostale družinske člane. Pravzaprav nas postavitev uči gledati s srcem, se pravi, da ne gledamo samo čustveno, skozi svojo bolečino, jezo, prizadetost, ampak da malo širše pogledamo na vse skupaj. Če vidim na postavitvi svoje starše kot otroke, ki so imeli svojo primarno družino in svojo zgodbo, potem se mi zelo spremeni odnos do njih in ne morem več imeti samo občutka, da so oni za vse krivi. S postavitvijo družine pride tudi do čustvene razbremenitve. Nekaj jeze, občutkov krivde, strahov, bolečine, žalosti se sprosti, se razbremeni in pride do večje povezanosti med družinskimi člani.

Včasih se pa zgodijo še kakšni nepričakovani učinki, ko recimo ljudje gredo po delavnici spet v odnose in v življenje in jih mogoče kakšen družinski član, ki se dolgo časa ni oglasil, pokliče, da naveže kontakt ali pa da čutijo, da je odnos drugačen, da je komunikacija drugačna. Je pa seveda tako, da je še vedno treba biti pozoren, kako komuniciramo, kako ravnamo in se odzivamo. Življenje je tok dogodkov in slej ko prej spet v vsako družino pride kakšen čustveni pretres.

Vabljeni na brezplačno predstavitev postavitve družine!

  • Ljubljana, 2. junij ob 18h, Biotehniški izobraževalni center, Ižanska 10
  • Nova Gorica, 6. junij ob 18h, CDK, Kolodvorska 8

Delavnica:

  • Ljubljana, 9., 11. in 12. junij
  • Nova Gorica, 16., 18. in 19. junij

Poletni delavnici – popust za prijave do 31. maja!

  • Pohorje, 28. do 31. julij
  • Kranjska Gora, 25. do 28. avgust

NE SPREGLEJTE: Že sedaj vpisujemo v trimesečni program Postavitev družine, ki se bo začel septembra v Ljubljani, Kopru in Novi Gorici. V ostalih krajih pa, če se zbere vsaj 10 udeležencev.

Vir: Šola čustvene inteligence

Več o medsebojnih odnosih in komunikacijo preberite na forumu Čustvena inteligenca na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close