Limfom

Uredništvo, 25. maj 2011.

Maligni limfomi so raznolika skupina novotvorb limfatičnega tkiva, ki nastanejo zaradi nenadzorovanega razraščanja ene od vrst belih krvnih celic, ki se imenujejo limfociti. Obstajajo številne…

Maligni limfomi so raznolika skupina novotvorb limfatičnega tkiva, ki nastanejo zaradi nenadzorovanega razraščanja ene od vrst belih krvnih celic, ki se imenujejo limfociti. Obstajajo številne podvrste limfomov, v grobem pa se delijo na T celične in B celične, in sicer glede na to, ali gre za maligno preobrazbo celic limfocitne vrste T ali B oziroma na Hodgkinove in ne-Hodgkinove limfome.

Hodgkinov limfom (HL)

HL je redkejša oblika limfoma, za katerega so značilne Reed-Sternbergove celice in Hodgkinove celice. Vsako leto v Sloveniji odkrijejo okrog 60 novih bolnikov s HL. Prognoza bolezni je dobra, saj večino bolnikov s HL ozdravijo.

Simptomi:

  • povečane in neboleče bezgavke, ki ne izginejo,
  • nočno potenje,
  • povišana telesna temperatura,
  • hujšanje,
  • dolgotrajen dražeč kašelj,
  • utrujenost,
  • zasoplost,
  • srbečica po vsem telesu.

Ne-Hodgkinov limfom (NHL)

Vsi ostali limfomi spadajo v skupino NHL. Obstaja več kot 30 vrst NHL, ki se jih glede na hitrost rasti tumorja v grobem razvršča med agresivne ali visoko maligne ter indolentne ali nizko maligne NHL. Vsako leto v Sloveniji odkrijejo okrog 250 novih bolnikov z NHL.

Pri indolentnem NHL se bolezen razvija počasi in poteka vrsto let. Zaradi odsotnosti simptomov bolezen velikokrat odkrijejo ob naključnem zdravniškem pregledu in je pri večini bolnikov ob odkritju že v napredujočem stadiju. Tako razširjena bolezen je praviloma neozdravljiva, vendar pa se bolniki na zdravljenje, ko postane to potrebno, ponavadi dobro odzovejo in dosežejo dolgotrajna obdobja kakovostnega življenja brez znakov bolezni.

Vir: Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L,

Vabljeni na forum Limfom in levkemija, kjer so zapisane izkušnje in misli svojcev ter obolelih na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več