Morski psi so živi vredni bistveno več kot v juhi

Uredništvo, 25. maj 2011.

V študiji, ki so jo pred kratkim objavili v Avstraliji, med drugim ugotavljajo, da lahko en sam morski pes v življenju prispeva v državno blagajno…

V študiji, ki so jo pred kratkim objavili v Avstraliji, med drugim ugotavljajo, da lahko en sam morski pes v življenju prispeva v državno blagajno skoraj dva milijona dolarjev. Analiza, ki so jo opravili na tihooceanskem otoku Palau, je pokazala, da so morski psi – po vsem svetu jih na veliko lovijo zaradi plavuti, ki veljajo za eno od specialitet kitajske kuhinje – za območna gospodarstva bistveno več vredni živi kot mrtvi.

»Dejansko so živalska vrsta za ‘milijon dolarjev’ in pomembna gospodarska gonilna sila,« pravi avtor študije Mark Meekan, znanstvenik z avstralskega Inštituta za pomorske znanosti. »Naša študija dokazuje, da so lahko te živali bistveno koristnejše, če jih predstavimo kot turistično zanimivost, ne pa da ostajajo zgolj plen ribičev,« poudarja Meekan v svojem poročilu.

Morski psi so na stotine milijonov let v samem vrhu prehranjevalne verige oceanov. Ti morski plenilci pa odraščajo počasi in imajo malo mladičev, zato so postali sila ranljivi. Vsako leto jih po svetu ulovijo na desetine milijonov, da bi izpolnili vse večje povpraševanje po njihovem mesu, predvsem pa po plavutih, iz katerih pripravljajo posebno specialiteto – juho.

Vir: delo.si

Odkrijte majhne skrivnosti kulinaričnih dobrot s pomočjo Med.Over.Netove rubrike Recepti na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 10:13
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več