Učitelji pri osvajanju digitalne pismenosti pred velikim izzivom

Uredništvo, 25. maj 2011.

Glavni oviri na poti do e-kompetenc sta slaba opremljenost šol in strokovna podpora. Učiteljski poklic je gotovo med tistimi, za katere je značilno in nujno…

Glavni oviri na poti do e-kompetenc sta slaba opremljenost šol in strokovna podpora.

Učiteljski poklic je gotovo med tistimi, za katere je značilno in nujno nenehno strokovno izpopolnjevanje. Zahteve sodobnega časa in razvoj predmetnih strok pred učitelje postavljajo izzive po stalnem poglabljanju in razširjanju znanj. V zadnjih letih je med njihovimi prednostnim nalogami predvsem pridobivanje kompetenc za delo z novo informacijo-komunikacijsko tehnologijo (IKT). Tako bi vsaj moralo biti, vendar so spremembe na tem področju počasne.

Generacija mladih digitalnih domorodcev v pismenosti na tem področju krepko prekaša večino svojih učiteljev. Evropske raziskave kažejo, da IKT uporablja približno 30 odstotkov učiteljev in podoben, morda nekoliko nižji, delež velja tudi za našo državo. Zaostajanje je očitno, in čeprav so predvsem starejši temu izzivu težko kos, se mu v prihodnosti ne bodo mogli povsem izogniti, če bodo hoteli vztrajati v tem poklicu. Njihova zadrega je velika. Zato o svojih pogledih in izkušnjah na področju IKT neradi govorijo, razen redkih izjem.

Vir: delo.si

Izmenjava izkušenj in mnenj o šolskih problematikah poteka na forumu Učitelji in učenci na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več