Aditivi v živilih za otroke

Uredništvo, 24. maj 2011.

Nekatera so pravi koktajl aditivov! Preverili smo vsebnost aditivov v izbranih živilih, ki so namenjena otrokom. Da so ciljna skupina za izbrane izdelke prav otroci,…

Nekatera so pravi koktajl aditivov! Preverili smo vsebnost aditivov v izbranih živilih, ki so namenjena otrokom. Da so ciljna skupina za izbrane izdelke prav otroci, je razvidno iz oglasnih sporočil proizvajalcev, iz imen blagovnih oziroma trgovskih znamk živil, pa tudi iz videza embalaže izdelkov. In po opravljenem pregledu smo bili neprijetno presenečeni, saj je kar dve tretjini živil, namenjenih otrokom, vsebovalo več kot 3 dodane aditive in arome. Rezultati raziskave so tudi (ponovno) pokazali, da je v večini živil, tudi v tistih, ki sicer aditivov ne vsebujejo, preveč z maščobe, sladkorja in/ali soli.

Spomnimo se, da smo lansko leto v Zvezi potrošnikov Slovenije v nadaljevanju kampanje za družbeno odgovornost pri trženju hrane in brezalkoholnih pijač, namenjene otrokom, izvedli raziskavo in ugotovili, da večina živil, ki so namenjena otrokom, vsebuje preveč sladkorja, maščobe in/ali soli. Z rezultati raziskave smo bralce seznanili v tretji in četrt lanskega VIP-a. Ugotovili smo tudi, da proizvajalci otroke le zelo redko nagovarjajo k nakupu zdravih živil, kot so običajni mlečni izdelki, sadje in zelenjava. Pri pregledovanju živil za otroke pa smo postali pozorni tudi na aditive, ki so jih vsebovali mnogi drugi izdelki, in že takrat smo se odločili, da jim bomo namenili posebno pozornost.

V raziskavo o vsebnosti aditivov in arom v živilih in pijačah, namenjenih otrokom, smo vključili 54 izdelkov. Med kupljenimi živili so bili mlečni izdelki, žita za zajtrk, sladke rezine, slani prigrizki in bomboni, mesni izdelki, brezalkoholne pijače, “juhe instant” in suho sadje. Pri vsakem živilu smo preverili sestavine in vsebnost aditivov in tudi ugotavljali, če je uporaba aditiva(ov) v izdelku smiselna oziroma upravičena. Pri presoji o upravičenosti smo se posvetovali tudi z drugimi strokovnjaki za prehrano.

Glavne ugotovitve glede vsebnosti aditivov v izdelkih

Redni bralci naše revije že poznajo, kako s pomočjo semaforja ponazarjamo ugotovitve naših raziskav s področja prehrane. Rdeča barva označuje tiste izdelke, katerih uživanje zaradi vsebnosti nezdravih sestavin odsvetujemo, oranžna barva pomeni, da naj bi tako označena živila uživali le občasno, zelena pa označuje živila, ki so s prehranskega vidika dobra izbira.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Posvetujte se o posebnostih živil na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close