V javni upravi vse več bolniških odsotnosti

Uredništvo, 24. maj 2011.

Vse več delovnih mest zaradi bolezni ostaja dalj časa praznih, ugotavlja ZZZS. Če so bili pred leti najpogosteje bolni delavci v industriji, danes vse bolj…

Vse več delovnih mest zaradi bolezni ostaja dalj časa praznih, ugotavlja ZZZS. Če so bili pred leti najpogosteje bolni delavci v industriji, danes vse bolj narašča število bolniških dopustov v javni upravi.

Bolniške odsotnosti pa je pri nas še vedno znatno več kot v primerljivih evropskih državah, je za TV Dnevnik poročala Urša Srdič.

Ne samo da število bolniških dopustov spet narašča, tudi vse daljši so. Zaradi gospodarske krize si ljudje v stanju blažje bolezni ne upajo zapustiti delovnega mesta, da ne bi izgubili zaposlitve. Ko obležijo, pa zdravljenje traja dlje. Boris Kramberger, direktor področja za razvoj zdravstvenega zavarovanja pri ZZZS-ju, pravi: “Zaradi resnejših zapletov so potem dalj časa odsotni. Ta pojav zdaj zaznavamo že drugo leto zapored in to je tisto, kar je skrb vzbujajoče.”

Sedem odstotkov ljudi bolniški dopust izkorišča za delo na črno

Vsak dan je zaradi bolezni praznih skoraj 40.000 delovnih mest. Vse manj v gospodarstvu, vse več pa v javnem sektorju. Lani je bilo v dejavnosti javne uprave zaradi bolezni skoraj 900.000 izgubljenih dni. Ta številka se utegne še povečati. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, opozarja: “Obstajajo veliki pritiski, dela morajo biti narejena v določenem času, na določen datum. Na žalost opažamo tudi vedno več pritiskov v smislu šikaniranja, trpinčenja in mobinga.”

Vir: rtvslo.si

Ste žrtev mobinga? Posvetujte se na forumu Trpinčenje v delovnih odnosih – mobing na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 16:28
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več