Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok odpovedi ledvic

Uredništvo, 23. maj 2011.

Pretekli teden je Diabetološko združenje Slovenije gostilo evropsko študijsko skupino za diabetično nefropatijo. Srečanja so se udeležili ugledni strokovnjaki, ki se klinično in raziskovalno ukvarjajo…

Pretekli teden je Diabetološko združenje Slovenije gostilo evropsko študijsko skupino za diabetično nefropatijo. Srečanja so se udeležili ugledni strokovnjaki, ki se klinično in raziskovalno ukvarjajo z okvaro ledvic pri sladkornih bolnikih.

V okviru tega dogodka so strokovno srečanje pripravili tudi za lekarniške farmacevte, medicinske sestre in zdravnike, ki delajo s sladkornimi in ledvičnimi bolniki. Bolnikom je bila namenjena okrogla miza, ki so jo pripravili v sodelovanju z Zvezo društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Zvezo društev diabetikov Slovenije.

Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok odpovedi ledvic v svetu in pri nas. Tako je bilo med bolniki, ki so leta 2008 v Sloveniji zaradi odpovedi ledvic začeli nadomestno zdravljenje, 21 odstotkov takih (47 ljudi), ki so jim ledvice odpovedale zaradi zapletov sladkorne bolezni.

Ledvici sta potrpežljiv organ, zato moteno delovanje z laboratorijskimi testi zaznamo šele, ko je odpovedalo že pol ledvične funkcije, je razložila diabetologinja asist. dr. Draženka Pongrac Barlovič iz UKC Ljubljana. Okvara ledvic zaradi sladkorne bolezni nastane, ker v ledvičnem telescu kapilare postanejo bolj prepustne za beljakovine in pride do povečanega izločanja beljakovin v seču, kar je znak kronične ledvične bolezni. Višji kot je krvni sladkor, bolj strmo se povečuje tveganje za zaplete.

Da bi čim prej zaznali morebitni razvoj ledvične bolezni, začnejo pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 preiskave prisotnosti beljakovin v seču izvajati pet let po postavitvi diagnoze. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 pa preiskave beljakovin v seču začnejo takoj, saj so lahko bili visokemu sladkorju v krvi izpostavljeni že več let pred postavitvijo diagnoze in je tako večja možnost, da je že prišlo do okvare ledvic.

Okvara ledvic se pojavi pri tretjini bolnikov z več desetletij trajajočo sladkorno boleznijo – na to ne vpliva le višina krvnega sladkorja, ampak tudi krvni tlak, debelost, kajenje ter tudi starost in genetski dejavniki. Na zadnja dva dejavnika bolnik ne more vplivati, na preostale pa lahko, in sicer tako, da skrbi za primerno prehrano, telesno težo, redno telesno aktivnost, da vzdržuje primerno raven sladkorja v krvi, krvnega tlaka in holesterola. S tem poleg tveganja za zaplete sladkorne bolezni zmanjša tudi tveganje za srčno-žilne zaplete, ki so glavni vzrok umrljivosti pri sladkornih in ledvičnih bolnikih.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Sladkorna bolezen in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več