Starši in občutek krivde, ker je otrok zapadel v motnjo hranjenja

Uredništvo, 23. maj 2011.

KAJ JE KRIVDA? Krivda je tesno povezana z našo vestjo, ki nam pove, da se naša dejanja ne skladajo z našim moralnim kodeksom (kaj je…

KAJ JE KRIVDA?

Krivda je tesno povezana z našo vestjo, ki nam pove, da se naša dejanja ne skladajo z našim moralnim kodeksom (kaj je prav, za nas). Krivda ima moč, da nas opogumi, da na novo pogledamo svoja dejanja. Krivda in sram se včasih prepletata, kje pa je razlika? Sram se nanaša na našo osebo. Krivda pa na naše vedenje, dejanja in misli.

Sram je vedno negativna ocena sebe. Krivda je lahko poziv vesti, poziv k poštenosti, po drugi strani je lahko tudi past, ki zagovarja brezdelje in nemoč. Glavna razlika med sramom in krivdo je v tem, da krivda omogoči učenje na napakah, pri sramu pa se ne naučimo kaj prida.

Oseba, ki čuti krivdo pravi:«Dober človek sem, čeprav moje ravnanje ni bilo dobro. Kaj lahko naredim, da bom popravila to napako? Kako bom ravnala naslednjič?

Človek, ki ga je sram pravi: »Joj kako sem se osramotil/a. zdaj mislijo, da sem neumen/-a. Najbolje bo, če na vse skupaj pozabim.« V tem primeru se nič ne naučimo.

KAKO OBČUTIMO KRIVDO?

Velikokrat pravijo, da je krivda bridka in da jo lahko občutimo kot izjemno ostro,…. Lahko opazimo tudi ponavljajoča fizična dejanja: povešen pogled, izogibanje pogledu, povešena glava, bolečina v želodcu… Značilne so fantazije – vrtimo si razne scenarije svojih prestopkov in skušamo to in ono spremeniti.

Krivdo moramo jemati kot sredstvo za popravljanje smeri in ne kot kazen.

Motnje hranjenja so posledica različnih dejavnikov – bioloških, socialno kulturnih, družinskih, osebnostnih in določenim sprožilcem (izguba službe, selitev, zavrnitev v ljubezni, perfekcionizem posameznika, smrt bližnje osebe, razpad zveze, vpis v šolo, travme, zlorabe). Vse to skupaj sproži razvoj motenj hranjenja. Vpliv staršev in družinskega okolja je le eden izmed mnogih faktorjev, ki prispevajo k motnjam hranjenja.

NISTE POVZROČILI RAZVOJ MH PRI SVOJEM OTROKU, NI V VAŠI MOČI, DA BI TO KONTROLIRALI IN NE MORETE JIH POZDRAVITI! Lahko pa ste vir podpore!

Piše: Tatjana Romih, univ. dipl. soc. del., Društvo Ženska svetovalnica

Izkušjne, mnenja in nasveti so zbrani na forumu Motnje hranjenja na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close