Naravo imamo radi – zaščitimo se pred klopi

Uredništvo, 23. maj 2011.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje bodo v prihodnjih dveh tednih 76 osnovnim šolam in 19 vrtcem v celjski regiji razdelili informativne zgibanke o priporočljivih…

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje bodo v prihodnjih dveh tednih 76 osnovnim šolam in 19 vrtcem v celjski regiji razdelili informativne zgibanke o priporočljivih načinih zaščite pred klopi. Informativno zgibanko s podobno vsebino so prvič izdali v letu 2009. Zaradi vprašanj o klopih in zaščiti pred boleznimi so se na zavodu odločili za ponovno informiranje v regiji. Zgibanka bo predvidoma dosegla vsaj 30.000 otrok in mladostnikov ter njihovih staršev. S preventivno akcijo želijo otroke in starše na Celjskem seznaniti z ustreznimi ukrepi, s katerimi se lahko zavarujemo pred klopnim meningoencefalitisom in boreliozo.

»Otroci in odrasli moramo vedeti, kako naj se učinkovito zaščitimo pred klopi in boleznimi, ki se lahko pojavijo po ugrizu okuženega klopa. Prav preventivni ukrepi, ki bi jih moral poznati vsakdo, lahko pripomorejo k manjšemu številu obolenj, tudi k zmanjševanju invalidnosti in prezgodnjih upokojitev ter k zniževanju stroškov zdravljenja zaradi odsotnosti z dela,« je povedala vodja preventivne akcije dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Celjska regija spada med žariščna območja, kjer je okuženost klopov velika in je tudi pojavljanje klopnega meningoencefalitisa in borelioze pogostejše. »Po ugrizu klopa je možna okužba s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa in borelioze. Erlihioza, ki se tudi prenaša z ugrizom okuženega klopa, pa je v Sloveniji zaenkrat redka. Vsi klopi niso okuženi. Po nekaterih raziskavah je v Sloveniji z virusom klopnega meningoencefalitisa, ki povzroča vnetje možganov in možganskih ovojnic, okuženih od 10 do 30 odstotkov klopov,« je obrazložila dr. Alenka Trop Skaza.

Informativna zgibanka Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, ki jo bodo v vrtcih in šolah prejeli v naslednjih dneh, sporoča preproste, a upoštevanja vredne napotke za zaščito pred ugrizi klopov. Med njimi so naslednja priporočila:

  • Za bivanje in gibanje v naravi uporabljajmo oblačila iz gladkega materiala, ki klopom onemogočijo, da bi se oprijeli.
  • Odkrite dele telesa večkrat premažimo s snovmi, ki odganjajo mrčes (uporabimo repelente).
  • Ko se vrnemo domov, temeljito preglejmo telo. Posebno pozornost posvetimo poraščenim delom telesa, kožnim gubam, uhljem, pazduham in dimljam. Preglejmo tudi šive na obleki, saj se v njih pogosto skrivajo klopi.

Cepljenje – zaščita pred klopnim meningoencefalitisom

Klopni meningoencefalitis lahko pusti trajne posledice, kakršne so glavoboli, zmanjšani delovna sposobnost in sposobnost koncentracije, nastopi lahko tudi ohromelost. V odstotku ali dveh se bolezen konča s smrtjo. Najučinkovitejši način zaščite pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki se gibljejo v naravi in z njim lahko pričnemo kadarkoli v letu. Osnovno cepljenje je sestavljeno iz treh odmerkov, vsi nadaljnji poživitveni odmerki pa sledijo na tri oziroma pet let. Cepljenje je samoplačniško. Cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu je varno in učinkovito. Cepijo se lahko tudi otroci od enega leta naprej.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Obiščite spletni forum Cepljenja in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,432
05.08.2021. ob 15:07
284,558
31.07.2021. ob 17:39
110,205
05.08.2021. ob 11:44
Preberi več

New Report

Close