Ribe za boljšo kostno gostoto

Uredništvo, 20. maj 2011.

S padci in zlomi kosti povezani zdravstveni zapleti predstavljajo eno najresnejših težav, ki ogrožajo starostnike v ustanovah, najsi bo to v bolnišnicah ali v domovih…

S padci in zlomi kosti povezani zdravstveni zapleti predstavljajo eno najresnejših težav, ki ogrožajo starostnike v ustanovah, najsi bo to v bolnišnicah ali v domovih za ostarele. Toda raziskovalci ameriške Univerze Northeastern ugotavljajo, da je s pravilno izbiro prehrane mogoče ta problem omiliti. Pri starostnikih, ki pogosteje uživajo ribe, so namreč izmerili večjo kostno gostoto kot pri tistih, ki imajo ribe redko na jedilniku.

Ni pa še jasno, kakšno naj bo razmerje omega maščobnih kislin v prehrani. Odločitev, kako hraniti starostnike s hudo obliko demence, je morda ena izmed najbolj nehvaležnih presoj tako za svojce kot tudi za lečečega zdravnika in drugo zdravstveno osebje v ustanovah za starostnike. Zato so se študiji o občutljivem odločanju o vstavitvi cevke za hranjenje – to morda vzbuja več dvomov in tesnobe kot marsikateri drug medicinski poseg, ki starostniku podaljšuje življenje ali izboljša njegovo kakovost – posvetili ameriški raziskovalci. V intervjujih s svojci, ki so jih opravili v petih zveznih državah, so ugotovili, da ti pogrešajo predvsem ustrezne informacije, ki bi olajšale sprejetje tovrstne odločitve.

Raziskovalci so s študijo resda opozorili zgolj na posredno povezavo med uživanjem večje količine rib in manjšo izgubo kostne gostote, vendar verjamejo, da ima kombinacija različnih olj, ki jih vsebujejo ribe, zaščitni učinek na kosti in preprečuje izgubo kostne mase. Po oceni dr. Katherine Tucker so za to zaslužne maščobne kisline omega-3, s katerimi so bogate ribe (losos, skuša, tuna), pri čemer pa je treba upoštevati aktualne raziskovalske ugotovitve, po katerih izgube kostne gostote ni mogoče preprečiti le s kopičenjem omenjenih kislin v prehrani, ampak s pravilnim ravnovesjem teh kislin.

Vir: delo.si

Vas zanima, kako pripraviti, obdelati in shranjevati živila? Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 21:21
110,204
04.08.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close