Novost za zdravljenje osteoporoze

Uredništvo, 17. maj 2011.

Prvo tarčno (biološko) zdravilo za zdravljenje osteoporoze tudi v Sloveniji Osteoporozo so nekdaj povezovali izključno s staranjem. Danes vemo, da je osteoporoza bolezen kosti, ki…

Prvo tarčno (biološko) zdravilo za zdravljenje osteoporoze tudi v Sloveniji

Osteoporozo so nekdaj povezovali izključno s staranjem. Danes vemo, da je osteoporoza bolezen kosti, ki postajajo krhkejše. V Sloveniji ocenjujemo, da ima osteoporozo med 80.000 in 100.000 prebivalcev v starosti nad 65 let. Za osteoporozo po 50. letu zboli vsaka druga ženska in vsak peti moški. Zlomi kot posledica osteoporoze so lahko za posameznika usodni, najbolj nevarni med njimi so zlomi kolka. Od 28. aprila je pri nas na voljo novo zdravilo za zdravljene osteoporoze, ki temelji na novem mehanizmu delovanja – Prolia. Je prvo tarčno (biološko) zdravilo za zdravljenje osteoporoze. Aplicira se kot podkožna injekcija enkrat na 6 mesecev (torej samo 2 krat na leto). Ravno to je poleg učinkovitosti tudi največja prednost novega zdravila. Zdravilo je prav tako zelo učinkovito pri bolnikih zaradi adherence pri drugih metodah zdravljenja.

Osteoporoza in nevarnost osteoporoznih zlomov

Osteoporoza je načeloma nema bolezen. Lahko je že prisotna in nima čisto nobenih kliničnih znakov. Prvi klinični znaki oz. simptomi se pojavijo šele takrat, ko pride do osteoporoznega zloma. Osteoporozni zlom pa je specifičen; zanj je značilno, da se zgodi ob delovanju majhnih sil in tu morajo biti zdravniki sposobni vzeti dobro anamnezo. S pomočjo te lahko brez meritve kostne gostote postavijo diagnozo, da gre za osteoporozo.

Tipičen osteoporozni zlom je, ko nekdo pade s stojne višine na kolk in ob tem doživi zlom kolka, ko se nekdo na hitro obrne, zasuka v pasu, in se vretence posede. Za osteoporozni zlom gre tudi, ko nekdo dvigne relativno lahko breme, pa ob tem utrpi zlom vretenca. Dve tretjini osteoporoznih zlomov vretenc potekata nemo, to pomeni, da bolnik v tem primeru ne zna povedati, kdaj je utrpel ta zlom. Najbolj vidni osteoporozni simptomi so torej takrat, ko so zlomi kost, kar pomeni, da je bolezensko stanje že zelo resno.

Sicer pa osteoporozo definiramo kot zmanjšano mineralno kostno gostoto, ki jo lahko zmerimo z napravo, t. i. merilcem kostne gostote – to je dvojna rentgenska absorpcijometrija. S to metodo tudi postavljamo diagnozo osteoporoze. O osteoporozi lahko govorimo že, ko je kostna gostota znižana za 2,5 standarni deviaciji pod normalo za zdrave mlade. To je t. i. navadna osteoporoza, kjer ni nujno, da imamo že zlome. »Za zdravljenje osteoporoze imamo na voljo že kar nekaj zdravil, ki pa se razlikujejo tako po načinu delovanja kot tudi po načinu jemanja. Kot pri vsaki bolezni je tudi pri osteoporozi pomembno, da jo čimprej odkrijemo in tudi čimprej pričnemo z zdravljenjem,« je pojasnil prof. dr. Janez Preželj, dr. med.

Novo zdravilo za zdravljenje osteoporoze

Novo zdravilo je popolna novost kar se tiče samega mehanizma delovanja, saj gre za prvo tarčno ali biološko zdravilo na področju zdravljenja osteoporoze, ki sicer spada v že znano skupino zaviralcev kostne razgradnje, kjer je že kar nekaj drugih zdravil, predvsem bisfosfonatov.

Učinkovina v zdravilu se imenuje Denosumab. Gre za monoklonsko protitelo, ki zelo usmerjeno blokira delovanje molekule, odgovorne za aktivacijo, preživetje in razmnoževanje osteoklastov – celic, ki razgrajujejo kost. Po injekciji zdravila zato zelo hitro, že v 12 urah, pride do močne zavore kostne razgradnje, ki pa je za razliko od bisfofonatov le začasna in po prenehanju zdravljenja v celoti izgine oziroma preneha. Raziskave učinkovitosti zdravila (FREEDOM) so dokazale, da zdravilo učinkovito zmanjša tveganje za zlome vretenc, kolka in ostale nevretenčne zlome, in sicer vsaj v taki meri kot najmočnejši do sedaj znani bisfosfonati.

Tarčno ali biološko zdravilo je primerno za vse bolnice s pomenopavzno osteoporozo, še posebej pa za tiste, ki imajo kontraindikacije na bisfosfonate, so nanje slabo ali sploh niso odgovorile. Poleg tega  pridejo v poštev vse bolnice, ki ne prenašajo peroralnih zdravil, pa seveda velika skupina tistih, ki imajo težave z adherenco. »Revolucijo v zdravljenju osteoporoze si tako obetamo bolj na področju boljšega sodelovanja bolnikov pri zdravljenju. Ravno adherenca je namreč pri osteoporozi, tako kot pri vseh drugih kroničnih boleznih, največja težava,« je povedal doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med.

Zdravljenje z novim zdravilom je pokrito s strani ZZZS. Trenutno je na voljo za bolnice starejše od 70 let, lahko kot prvo zdravilo izbora, in za vse tiste bolnice, ki ne prenašajo dobro bisfosfonatov,  kot zdravilo iz druge linije.

Obiščite spletni forum Osteoporoza in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več