S 1. majem za slovenske državljane ni več omejitev pri zaposlovanju v državah EU

Uredništvo, 13. maj 2011.

Za slovenske državljane in tudi državljane Češke republike, Estonije, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske ter Slovaške bodo 1. maja 2011 odpravljene omejitve pravice do dela v…

Za slovenske državljane in tudi državljane Češke republike, Estonije, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske ter Slovaške bodo 1. maja 2011 odpravljene omejitve pravice do dela v vseh državah članicah EU. Tako se bodo lahko slovenski delavci in vsi delavci iz drugih držav, ki so se Evropski uniji pridružile leta 2004, brez omejitev zaposlovali tudi v tistih državah članicah, v katerih so do konca sedemletnega prehodnega obdobja, ki se zaključi 30. aprila 2011, veljale omejitve na trgu dela. Nekatere države članice EU so svoje trge dela odprle delavcem iz novih držav članic že takoj po njihovem vstopu, druge so jih odpirale postopno, Nemčija in Avstrija pa sta omejitve prostega pretoka delavcev iz osmih novih držav članic ohranili vse do konca sedemletnega prehodnega obdobja. Zaključek prehodnega obdobja se tako nanaša zgolj še na Nemčijo in Avstrijo.

Na področju zaposlovanja za slovenske državljane to pomeni, da ne bodo več potrebovali delovnih dovoljenj in bodo na trgu dela izenačeni z avstrijskimi in nemškimi državljani. Na področju izvajanja storitev z napotenimi delavci pa bodo tudi slovenska podjetja imela možnost izvajati storitev s svojimi delavci, ki ne bodo potrebovali delovnih dovoljenj. Slovensko podjetje bo lahko na izvajanje storitev napotilo delavce, ki so v podjetju zakonito zaposleni najmanj en mesec ne glede na državljanstvo. Zaradi nadzora nad spoštovanjem avstrijske zakonodaje v času izvajanja storitev pa bo moralo podjetje pred začetkom opravljanja storitev to prijaviti oziroma opraviti določene administrativne postopke. V času izvajanja storitev v Avstriji ali v Nemčiji ali v kateri koli drugi državi članici EU mora slovensko podjetje spoštovati nacionalno delovnopravno zakonodajo. Med drugim mora slovensko podjetje napotenim delavcem za čas izvajanja storitev izplačevati plače, ki so z zakonom ali s kolektivno pogodbo s splošno veljavnostjo ali s kolektivno pogodbo za področje dejavnosti določene v tej državi članici EU.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Izmenjava mnenj in informacij o prostih mestih in delodajalcih poteka na forumu Iščete delo, delavca? na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,549
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close