Porod v vodi

Uredništvo, 10. maj 2011.

Porodnica, ki želi roditi v vodi, mora biti zdrava, nosečnost mora potekati brez zapletov. Če porodničar oceni, da porod ne napreduje, kot bi moral, se…

Porodnica, ki želi roditi v vodi, mora biti zdrava, nosečnost mora potekati brez zapletov. Če porodničar oceni, da porod ne napreduje, kot bi moral, se porodnica preseli na posteljo. Za porod v vodi zahtevamo poleg običajnih preiskav tudi ugotavljanje okuženosti z virusom HIV ter hepatitisom B in C, saj pri tej vrsti poroda obstaja večja možnost okužbe za babico in otroka.

Postopek sprejema v bolnišnico je enak kot za druge porodnice, dobro pa je, če bodoča starša pred porodom obiskujeta šolo za starše in se seznanita s postopkom poroda v vodi. Bodoča mati se odloči, kdaj bo šla v vodo in kdaj iz nje, vendar pa morajo biti popadki redni in porod v teku. Ravno tako ji je prepuščena odločitev, ali želi biti v kadi le do iztisa otroka ali pa želi tudi roditi pod vodo.

Temperatura vode v kadi je 36–37 °C, dodamo ji še nekaj kuhinjske soli. Porod v vodi je težje voditi kot običajni porod, zato je potreben nenehen nadzor stanja ploda s kardiotokografijo.

Po porodu novorojenčka počasi dvignemo iz vode (najprej glavico in obraz) in ga položimo materi na prsi, kjer prvič zadiha. Če novorojenčku ne primanjkuje kisika (ni hipoksičen), se dihalni refleks sproži, ko pride v stik z zrakom in ob nenadni temperaturni spremembi. To tudi prepreči vsesavanje vode, ki se ga pri tej vrsti poroda sicer bojimo. Da se izognemo nevarnosti embolije z vodo pri materi, mati porodi posteljico na postelji.

Prednosti

Topla voda in masaža, ki blaži boleče popadke, zlasti bolečine v križu, ter visoka vlažnost v zraku in želeno vzdušje, vsi ti dejavniki delujejo analgetično in s tem znižajo uporabo dodatnih zdravil za zmanjšanje bolečin. Porodnica se sprosti, sprostijo se tudi mehke porodne poti, zato je manj epiziotomij (rezanja presredka), pa tudi raztrganine so bolj redke.

Vir: Bolnišnica Postojna

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več