Za prijetno in učinkovito učenje

Uredništvo, 10. maj 2011.

Učenje učenja postaja vse bolj nepogrešljiv imperativ v družbi znanja – Dieta za možgane Zakaj se glavnina otrok in mladine danes nerada uči in se…

Učenje učenja postaja vse bolj nepogrešljiv imperativ v družbi znanja – Dieta za možgane

Zakaj se glavnina otrok in mladine danes nerada uči in se ni pripravljena dovolj potruditi za uspeh v šolskih klopeh? Strokovnjaki ugotavljajo, da predvsem zaradi pritiska staršev, učiteljev in okolice, pa tudi zato, ker se sploh ne znajo učiti.

V življenju so nas starši, sorodniki, učitelji in vzgojitelji naučili marsičesa koristnega, žal pa večine človeštva nihče ni izuril v učenju. Umetnost učenja naj bi bila po mnenju nekaterih poznavalcev človeku položena že v zibelko oziroma bi si jo moral mimogrede pridobiti v času odraščanja. Ker ta domneva pogosto žal ne drži, marsikomu sploh ne bo uspelo odstreti tančice skrivnosti z umetnosti učenja in črpanja modrosti iz neizmerne zakladnice, ki je človeštvu na voljo od davnine. Otroci se sicer res zlahka učijo, ugotavljata nemška strokovnjaka, raziskovalca in avtorja Klaus Kolb in Frank Miltner, a morajo hkrati tudi vedeti, kako in zakaj to počnejo.

Učenje učenja postaja vse bolj nepogrešljiv imperativ v družbi znanja. Poleg psihologov, didaktikov, učiteljev, vzgojiteljev ter pedagogov, sociologov, zdravnikov in številnih drugih znanstvenikov se z učenjem zadnji čas vse bolj intenzivno ukvarjajo tudi kronobiologi, ki poudarjajo vpliv bioritma na uspešno osvajanje, pomnjenje in reproduciranje učne materije. Čeprav še vedno drži nekdanje prepričanje, da se ljudje delimo na zgodnje škrjančke (ti praviloma najlažje študirajo zjutraj in dopoldne) in pozne sove (dan rade zamenjajo z nočjo in pozno v noč brskajo po knjigah), pa kronobiologi prisegajo na splošne smernice, ki veljajo za humano populacijo, ne glede na individualna nagnjenja posameznika ali skupine.

Vir: dnevnik.si

Vabljeni v ropotarnico idej za vsakršno priložnost. Vabljeni k obisku foruma Skrinjica idej! na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close