Ozaveščanje o srčnem popušanju

Uredništvo, 09. maj 2011.

Delovna skupina za srčno popuščanje pri Združenju kardiologov Slovenije bo v okviru European Heart Failure Awareness Day-Evropski dan o ozaveščanju za  srčno popuščanje pripravila aktivnosti,…

Delovna skupina za srčno popuščanje pri Združenju kardiologov Slovenije bo v okviru European Heart Failure Awareness Day-Evropski dan o ozaveščanju za  srčno popuščanje pripravila aktivnosti, s katerimi želi povečati ozaveščenost o srčnem popuščanju tako med laično kot tudi strokovno javnostjo.

Srčno popuščanje je resno bolezensko stanje, kjer srce ne more prečrpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam organizma po kisiku in hranilnih snoveh. Srčno popuščanje je lahko posledica katerekoli srčne bolezni. V Sloveniji sta najpogostejši etiologiji koronarna bolezen z ali brez srčnega infarkta in arterijska hipertenzija, redkeje pa gre za primarno kardiomiopatijo ali bolezen zaklopk.

Po podatkih iz epidemioloških raziskav ima srčno popuščanje 1-2% odraslega prebivalstva. Pogostost strmo narašča s starostjo in pri starejših od 70 let dosega >10%. Poprečna starost bolnikov s srčnim popuščanjem je >70 let. V Sloveniji natančnih epidemioloških podatkov o pogostosti med splošnim prebivalstvom nimamo. Več podatkov imamo za hospitalizirane bolnike. Po podatkih iz slovenskih raziskav ima do četrtina (25%) bolnikov, ki so hospitalizirani na oddelkih za interno medicino splošnih bolnišnic tudi srčno popuščanje.

Sum na srčno popuščanje postavimo na osnovi značilnih simptomov in kliničnih znakov. Ker so simptomi in znaki skupni več bolezenskim stanjem in ker nimajo vsi bolniki s težko sapo, utrujenostjo in oteklimi nogami srčnega popuščanja, moramo sum potrditi s preiskavami za objektiven dokaz srčne disfunkcije. Ključna preiskava je ultrazvočna preiskava srca ali ehokardiografija, ki še vedno predstavlja zlati standard na poti do diagnoze.

Bolniki morajo poznati svoje bolezensko stanje in biti sposobni prepoznati opozorilne znake poslabšanja ter ukrepanja v takih primerih. Več informacij lahko najdejo na spletni strani www.heartfailurematters.com.

Srčno popuščanje je med stanji, ki najbolj zmanjšajo bolnikovo kakovost življenja.  Zaradi poslabšanja kliničnega stanja so pogosto hospitalizirani. V prvem letu po hospitalizaciji je ponovno hospitalizirana tretjina bolnikov. Za srčno popuščanje je značilna slaba prognoza, saj v petih letih po postavitvi diagnoze umre 75% moških in 62% žensk, kar je več kot pri najpogostejših rakavih obolenjih. Po postavitvi diagnoze je 5-letno preživetje 25% za moške in 38% za ženske, kar je slabše kot pri najpogostejših rakavih obolenjih.

Obravnava bolnikov s srčnim popuščanjem porabi do 2.5% denarja iz zdravstvene blagajne in tako predstavlja enega najvišjih stroškov proračuna za zdravstvo. Največji del stroškov odpade na hospitalno obravnavo, bistveno manj pa na stroške diagnostičnih postopkov ali zdravljenja. Stroške lahko učinkovito znižamo z obravnavo bolnikov v specializiranih ambulantah, ki so organizirane tudi v slovenskih bolnišnicah. Zmanjšanje stroškov zaradi manjšega števila hospitalizacij in ustreznejše obravnave je pomembno večje kot znašajo stroški organizacije dela ambulante, kar smo pokazali tudi v Sloveniji.

Vabljeni na sklepno prireditev, ki bo potekala 10. maja 2011 ob 17.00 uri v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije, Dunajska cesta 162, Ljubljana. Predstavljeni bodo rezultati akcije v slovenskih krajih in preliminarna analiza opravljene ankete.
V nadaljevanju bodo slovenski zdravniki, ki se ukvarjajo s srčnim popuščanjem, predstavili nekatere najnovejše raziskave, ki lahko pomembno vplivajo na klinično prakso in obravnavo bolnikov s srčnim popuščanjem.

Vir: Delovna skupina za srčno popuščanje pri Združenju kardiologov Slovenije

Več informacij o boleznih srca in ožilja preberite na spletnem forumu Kardiologija na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več