Cilj zdravljenja astme je otrok brez težav

Uredništvo, 09. maj 2011.

Astmo lahko učinkovito zdravimo z rednim jemanjem zdravil ter zdravim in aktivnim načinom življenja Astma je najbolj pogosta kronična bolezen pri otrocih, saj jo ima…

Astmo lahko učinkovito zdravimo z rednim jemanjem zdravil ter zdravim in aktivnim načinom življenja

Astma je najbolj pogosta kronična bolezen pri otrocih, saj jo ima kar dobra desetina otrok. Če je bolezen pravilno vodena, lahko otrok živi normalno. Da bi bilo življenje otrok z astmo kar najbolj običajno, si prizadevajo tudi pri društvu Astma in šport, in sicer z dejavnostmi za otroke z astmo skozi vse leto in posebnimi dejavnostmi ob nedavnem svetovnem dnevu astme.

“Pri društvu otroke z astmo vabimo k redni telesni dejavnosti, saj ima tri četrtine teh otrok težave pri naporu. Pomembno je, da so ozaveščeni, kako se je treba pravilno lotevati napora,” je povedal predsednik društva dr. Milan Hosta. Tako za otroke z astmo organizirajo plavanje in delavnice pravilnega dihanja ter letovanje v Pacugu.

Tudi z astmo do vrhunskih rezultatov

Dokaz, da je mogoče tudi z astmo dosegati vrhunske športne rezultate, sta ultramaratonski kolesar Marko Baloh in nekdanja vrhunska smučarka Alenka Dovžan. Da ima astmo, je Marko Baloh ugotovil v 5. razredu osnovne šole, ko je imel nekaj hudih napadov, potem se je astma “skrila” in se ponovno pojavila, ko mu je bilo 35 let, a v blažji obliki. “Mislim, da se mi je zaradi športa povečala kapaciteta pljuč in ni bilo več tako hudih napadov, da bi se bal, da bom umrl,” je povedal Baloh, ki bo čez mesec dni ponovno odrinil na pot – na kolesarsko dirko po ZDA. Zadnja leta zaradi astme jemlje zdravila; pljuča so še vedno občutljiva, zato je moral kdaj na dirki zaradi težav odstopiti. Je tudi alergik in ima spomladi težave zaradi cvetnega prahu.

Vir: dnevnik.si

 

Obiščite spletni forum Astma in druge pljučne bolezni in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več