Umik ali zamenjava nevarnih endokrinih kemikalij

Uredništvo, 06. maj 2011.

Evropske potrošniške organizacije zahtevamo zamenjavo kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem! Vsakodnevni koktajl kemikalij Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje v…

Evropske potrošniške organizacije zahtevamo zamenjavo kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem!

Vsakodnevni koktajl kemikalij

Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje v razvoju reproduktivnih organov, motnje v delovanju ščitnice…vse to so mogoči učinki kemikalij, ki jih s kratico imenujemo EDC (Endocrine Disrupting Chemicals). Kemikalije, ki sodijo v to skupino, motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem, najdemo pa jih v številnih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljamo (kozmetika, plastika, sončne kreme, zobna pasta ipd.). Kljub temu, da obstaja veliko dokazov o tveganjih povezanih z EDC kemikalijami, potrošniške organizacije menimo, da Evropska komisija in vlade držav članic prepočasi uvajajo regulacijo teh kemikalij, kar jim nenavsezadnje zapoveduje uredba REACH (EU uredba o registraciji in avtorizaciji kemikalij).

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,392
13.06.2021. ob 13:25
284,259
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:03
Preberi več