Sindrom suhih oči in maščobne kisline omega-3

Uredništvo, 05. maj 2011.

Umetne solze, obkladki in prehranska dopolnila z maščobnimi kislinami omega-3 lahko pomagajo pri pomanjkanju vlage v očesu. Pri sindromu suhih oči, ki se lahko pojavi…

Umetne solze, obkladki in prehranska dopolnila z maščobnimi kislinami omega-3 lahko pomagajo pri pomanjkanju vlage v očesu.

Pri sindromu suhih oči, ki se lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih, gre za kronično pomanjkanje vlage v očesu. Znaki, po kateri prepoznamo to zdravstveno težavo, so različni, od blage razdraženosti očesa in izsušenosti, dražečega, srbečega ali pekočega občutka do zasolzenosti oči. Občutek imamo, kot da bi nam v oči nasuli pesek, in čutimo, da je oko utrujeno.

Sindrom suhih oči se pogosteje pojavlja pri starejših in ženskah po menopavzi. Povzročijo ga lahko tudi določena zdravila (diuretiki, antihistaminiki in beta blokatorji) ali bolezni, ki zavirajo ali preprečujejo tvorbo solz (skleroderma, revmatoidni artritis in kolagenske vaskularne bolezni). Pogostost (prevalenca) sindroma suhih oči se s starostjo povečuje; podatki kažejo, da po 50. letu starosti omenjena težava pesti do 30 odstotkov ljudi.

Neugoden občutek v očeh najpogosteje blažimo z uporabo umetnih solz ali s polaganjem toplih obkladkov na oči. Zdravljenje je učinkovitejše, če za nasvet vprašamo oftalmologa, ki bo opravil tudi natančen pregled in ugotovil vzrok težav.

Vir: delo.si

Več nasvetov preberite na spletnem forumu Oftalmologija in očesna refraktivna kirurgija na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,160
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več