Pomen cinka v prehrani

Uredništvo, 04. maj 2011.

Cink v telesu sodeluje pri mnogih pomembnih fizioloških funkcijah, kot sta npr. sinteza genskega materiala (DNA) in tvorba novega tkiva, kar pomeni, da je vitalnega…

Cink v telesu sodeluje pri mnogih pomembnih fizioloških funkcijah, kot sta npr. sinteza genskega materiala (DNA) in tvorba novega tkiva, kar pomeni, da je vitalnega pomena za pravilno rast in otrokov razvoj. Koliko ga potrebujemo in v katerih živilih ga je največ?

Cink najdemo v vseh celicah rastlin in živih bitij, pa tudi v vodi, zraku in zemlji. V našem telesu ga je okoli 2 g, predvsem v kosteh, laseh, nohtih, jetrih, prostati in v modih. Cink v telesu sodeluje pri mnogih pomembnih fizioloških funkcijah, kot sta npr. sinteza genskega materiala (DNA) in tvorba novega tkiva, kar pomeni, da je vitalnega pomena za pravilno rast in otrokov razvoj. Tudi okoli 100 encimov pri svojem delovanju potrebuje cink kot sestavino ali kot aktivator. Med njimi velja posebej omeniti tiste encime, ki sodelujejo pri tvorbi proteinov in nukleinskih kislin. Cink je tudi gradbeni element nekaterih antioksidantov (npr. citoplazemska superoksidna dismutaza), ki nastajajo v našem telesu, udeležen je pri vzdrževanju imunskega sistema in pri celjenju ran.

Priporočeni dnevni vnos cinka

Po priporočilih DACH (to so nemške, avstrijske in švicarske referenčne vrednosti za vnos hranil, ki jih je leta 2004 privzelo tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije) je priporočljivi dnevni vnos cinka za ženske 7 mg, za moške pa 10 mg. Med nosečnostjo in v obdobju dojenja se potrebe po cinku povečajo za 3 oziroma 4 mg na dan, saj je potreben za zagotavljanje normalne rasti in za razvoj dojenčka. Glede na to, da je v teh obdobjih vnos hrane večji, dosežemo to količino brez posebnih težav.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Več o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja preberite na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več