Intervju s strokovnjakom – rak debelega črevesa in danke

Uredništvo, 21. september 2011.

Gre za rak, ki je po številu novih primerov, če seštejemo moške in ženske, na samem vrhu v Sloveniji, v svetu pa ni nič drugače….

Gre za rak, ki je po številu novih primerov, če seštejemo moške in ženske, na samem vrhu v Sloveniji, v svetu pa ni nič drugače. Samo pri nas vsako leto zboli preko 1400 ljudi. Še vedno ima velika večina bolnikov ob diagnozi lokalno napredovalo ali metastatsko obliko bolezni. Po statističnih podatkih Eurocare je v tem pogledu Slovenija v primerjavi z ostalimi evropskimi državami bolj pri dnu lestvice. O aktualnem stanju pri obravnavi raka debelega črevesa in danke v Sloveniji smo se pogovarjali z doc. dr. Janjo Ocvirk, dr. med., specialistko internistko onkologinjo z Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je svoje profesionalno delovanje posvetila prav zdravljenju in obravnavi tega raka.

Kako podatke Eurocare ocenjujete vi? Kje so glavni vzroki za slabši položaj Slovenije v primerjavi z ostalimi evropskimi državami?

Podatki predstavljeni v Eurocare so za pretekla leta in ne zajemajo še podatkov za lansko leto, ko je pri nas stekel presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki. Dejstvo je, da je bilo v Sloveniji v prejšnjih letih stanje res slabše; ljudje niso hodili na preiskave,  še celo ob težavah, recimo krvavitvah iz črevesa, so si pogosto samodiagnosticirali hemoroide ali podobno, poleg tega je bila čakalna doba na  preiskave, kot je kolonoskopija, zelo dolga. Razlogov je vsekakor več in se med sabo prepletajo. Dolga leta smo dobivali bolnike, ki so k nam prihajali z visokimi stadiji in razširjeno boleznijo, medtem ko je bilo bolnikov z zgodnjimi stadiji malo. V zadnjih letih opažamo, da se je to začelo spreminjati. Vse več ljudi hodi na tako imenovane menedžerske preglede, svoje pa je prinesel tudi lansko leto začeti presejalni program. Ta zajema populacijo v starosti od 50 do 69 let in prvi rezultati so že vidni, saj opažamo več bolnikov z nižjimi stadiji in manj bolnikov s stadijem štiri.

Vir: onkologija.si

Obiščite forum Rak debelega črevesa in danke in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close