Preverite ustrezno čistost kože rok

Uredništvo, 03. maj 2011.

Ob mednarodnem dnevu higiene rok, ki ga pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) obeležujemo v četrtek, 5. maja, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) že…

Ob mednarodnem dnevu higiene rok, ki ga pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) obeležujemo v četrtek, 5. maja, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) že tradicionalno skušamo zaposlene in javnost opozoriti na pomen higiene rok v javnih prostorih, posebej v bolnišnicah. Tudi letos bomo na več mestih omogočili možnost razkuževanja rok, prvič letos pa bomo omogočili tudi kontrolo higiene rok s t.i. hitrimi testi.

Na številnih mestih (v avli glavne stavbe UKCL, na Očesni kliniki, na Ginekološki kliniki, na Pediatrični kliniki, na Nevrološki kliniki, na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja) bodo higieniki – medicinske sestre in sanitarni inženirji predstavljali higieno rok in odgovarjali na vprašanja mimoidočih, in sicer v četrtek, 5. maja od 9. do 15. ure. Na voljo bo tudi možnost hitrega testiranja čistosti rok.

»Higiena rok je temeljna aktivnost v  preprečevanju prenosa  bolnišničnih okužb«, pred mednarodnim dnevom povesta Mojca Dolinšek, viš. med. ses., univ. dipl. soc. ped.  pomočnica glavne medicinske sestre UKCL za higiensko epidemološko področje in doc. dr. Tatjana Lejko, dr.med., vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje okužb v UKCL. S hitrimi testi, ki jih letos na naštetih mestih razkuževanja rok vpeljujemo prvič, bodo vsi mimoidoči lahko preverili, ali dobro izvajajo higieno rok. Z akcijo osveščanja sicer želimo celotno javnost ponovno spomniti na pomen čistoče rok, zaposlene pa bomo s promocijskim materialom opozorili na pet osnovnih trenutkov higiene rok za varno delo z bolniki.

Z rednim, pravilnim in temeljitim umivanjem rok lahko preprečimo marsikatero okužbo. Verjetnost za prenos okužbe je precej večja v javnih prostorih, v katerih se zadržuje veliko ljudi in so med njimi lahko tudi prenašalci okužb. Ravno zato moramo biti pri higieni rok v javnih prostorih še bolj pozorni.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 16:28
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več