Ali lahko sobivanje z domačo muco ogrozi zdravje mojega otroka?

Uredništvo, 03. maj 2011.

Vsaka bodoča mamica, ki si deli življenje z mačko, prej ali slej naleti na strašljiva opozorila, naj se mački odpove, sicer bo imela težave z…

Vsaka bodoča mamica, ki si deli življenje z mačko, prej ali slej naleti na strašljiva opozorila, naj se mački odpove, sicer bo imela težave z zdravjem oz. z zdravjem otroka.

Gre za strah pred toksoplazmozo. Pa je res,kar pravijo?
Ali se je res treba zaradi prihoda novega člana družine odpovedati štirinožnemu prijatelju, ki nam že vrsto let dela družbo?
Oglejmo si nekaj mitov in dejstev.

KAJ TOKSOPLAZMA SPLOH JE?
Gre za okužbo, ki jo povzroča pražival Toxoplasma gondii. Njen končni gostitelj je mačka, vmesni gostitelji so lahko vsi sesalci. Mačka se okuži z uživanjem okuženega mesa ali z iztrebki drugih mačk. Mačke ne kažejo bolezenskih znakov, zajedavca pa izločajo z iztrebki. Velik odstotek ljudi je že prišel v stik s povzročiteljem brez kakršnih koli simptomov. Človek se lahko okuži na več načinov, najpogosteje z užitjem hrane in vode, okužene z mačjimi iztrebki (neumito sadje/zelenjava z vrta) in z zaužitjem premalo pečenega/kuhanega mesa okuženih vmesnih gostiteljev. Samo, če se ženska prvič okuži med nosečnostjo, lahko pride do zapletov in zdravstvenih težav novorojenčka. V primeru, da je ženska v življenju že prebolela toksoplazmozo, ta bolezen ne zanjo ne za njenega otroka ne predstavlja več nobenega tveganja.

MIT: Toksoplazmozo lahko dobiš le, če se dotikaš mačke.
DEJSTVO: NE DRŽI. Toksoplazmoza se prenaša samo z neposrednim stikom okuženih mačjih iztrebkov s človeško sluznico ali z zaužitjem mačjih iztrebkov. Kužni so samo iztrebki, ki so stari več kot en dan.
REŠITEV: Če redno čistite mačje stranišče (vsaj dvakrat na dan), iztrebki niso kužni, pa četudi so okuženi s toksoplazmozo. Če si po čiščenju mačjega stranišča temeljito umijete roke, je možnost okužbe minimalna. Če vas še vedno skrbi, mačje stranišče v času nosečnosti čistite z rokavicami oziroma naj v času vaše nosečnosti stranišče čisti drug družinski član.

MIT: Vse mačke so lahko prenašalke toksoplazmoze.
DEJSTVO: NE DRŽI. Toksoplazmoza je parazit, ki ga najdemo v zemlji in v surovem mesu. Če je muca samo notranja in je ne hranite s surovim mesom, ni prenašalka parazita, zato so možnosti za okužbo minimalne. V vsakem primeru imate več možnosti za okužbo, če jeste neumito sadje in zelenjavo ter premalo kuhano/pečeno meso.
REŠITEV: Mačka naj biva izključno v stanovanju.

MIT: Če nosečnica pride v stik s Toxoplasmo gondii, je plod v nevarnosti.
DEJSTVO: NE DRŽI. Plod je v nevarnosti le v primeru, če se nosečnica v času nosečnosti prvič okuži s toksoplazmozo. V primeru, da jo je prebolela že kdaj prej, plod ni v nevarnosti.

MNENJE STROKOVNJAKA:
Nosečnica lahko živi z mačko, vendar mora prej preveriti, ali je že bila okužena s toksoplazmozo ali ne. Če se do takrat še ni okužila, je treba nosečnico med nosečnostjo kontrolirati. Velja pravilo, da so v prvem tromesečju posledice okužbe za plod najhujše, verjetnost prenosa pa najmanjša. Med nosečnostjo se možnost prenosa povečuje, posledice okužbe ploda s parazitom pa so manj hude. V zadnjem času v Sloveniji prekuženost s parazitom Toxoplasma gondii pada. Tako je zato, ker živimo v čistem okolju in imamo zelo omejen stik z okolico, z zemljo in nečistočami.
Miha Skvarč, dr.med., spec. klin. mikro.

Vir: Društvo za zaščito živali Kranj

Obiščite spletni forum Pediatrija in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več