Lekarne pripravljene na homeopatska zdravila

Uredništvo, 15. april 2011.

Lekarne se bodo od 14.aprila 2011 naprej lahko oskrbele s homeopatskimi zdravili za samozdravljenje, ki so pridobila dovoljenje za promet pri Javni agenciji RS za…

Lekarne se bodo od 14.aprila 2011 naprej lahko oskrbele s homeopatskimi zdravili za samozdravljenje, ki so pridobila dovoljenje za promet pri Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Homeopatska zdravila bodo lahko izdajali in svetovali glede njihove uporabe le magistri farmacije v lekarnah, ki imajo dodatna znanja s področja homeopatije. V okviru Lekarniške zbornice Slovenije se je doslej dodatno usposobilo in uspešno opravilo preizkus znanja s področja homeopatije 156 magistrov farmacije, 146 pa se jih je udeležilo tudi nadaljevalnih učnih delavnic. Med magistri farmacije v lekarnah je veliko interesa tudi za že razpisane termine usposabljanj s področja homeopatije v letošnjem letu. Čeprav homeopatska zdravila morda ne bodo na voljo v vseh lekarnah, pa bo zagotovljena ustrezna regijska pokritost. Lekarne, v katerih bodo dodatno usposobljeni magistri farmacije za področje homeopatije svetovali in izdajali homeopatska zdravila za samozdravljenje, bodo imele to označeno ob vhodu v lekarno.

Formalne pogoje za uvajanje homeopatskih zdravil v slovenske lekarne je postavil Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini, ki je začel veljati oktobra 2008. V lekarnah bodo na voljo le tista homeopatska zdravila, ki so pridobila dovoljenje pri JAZMP, namenjena pa bodo samozdravljenju. To pomeni, da bodo na voljo brez recepta. Ta zdravila so namenjena samozdravljenju, kar pomeni, da je tudi odgovornost bolnikov enaka kot pri samozdravljenju z drugimi zdravili, ki so v lekarnah na voljo brez recepta. Pomembno pri tem je, da so bolnikom za svetovanje vedno na voljo ustrezno usposobljeni magistri farmacije.

Kot je ob tem pojasnil v. d. predsednika Lekarniške zbornice Slovenije dr. Aleš Mlinarič, mag. farm.: »V Lekarniški zbornici Slovenije smo si že več let prizadevali, da bi bila v naših lekarnah na voljo tudi homeopatska zdravila. Ne glede na to, kakšen je odnos vsakega posameznika do alternativnih oblik zdravljenja, prihod homeopatskih zdravil v slovenske lekarne pomembno prispeva k večji varnosti bolnikov. Če homeopatska zdravila doslej v Sloveniji niso bila na voljo, to še ne pomeni, da jih Slovenke in Slovenci niso uporabljali. Kupovali so jih lahko v tujini ali pa preko spleta, kjer morda zaradi jezikovnih omejitev niti niso dobro razumeli navodil za zdravljenje s homeopatskimi zdravili. Sedaj jih bodo lahko kupili v slovenskih lekarnah in se ob tem tudi posvetovali z magistri farmacije, ki so opravili ustrezna usposabljanja s področja homeopatije.«

Lekarniška zbornica Slovenije za magistre farmacije v lekarnah že od leta 2006 organizira usposabljanja s področja homeopatije. Program vključuje 120 ur, v okviru katerega udeleženci obravnavajo več sklopov, ki so namenjeni tako posameznim zdravstvenim težavam kot tudi izdelavi homeopatskih zdravil in vidikom izvajanja homeopatije v lekarnah. Uspešno zaključeno usposabljanje so morali udeleženci potrditi z opravljanjem zaključnega izpita. Usposabljanje pa se s tem še ne zaključi, saj zbornica organizira tudi nadaljevalne učne delavnice, kar omogoča nenehno izpopolnjevanje znanja magistrov farmacije tudi na področju homeopatije.

Vir: Lekarniška zbornica Slovenije

Vas zanimajo lastnosti zdravil dostopnih v lekarnah? Posvetujte se na forumu Farmacevt svetuje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,552
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close