Test PAP ni diagnostični test

Uredništvo, 12. april 2011.

… zato so pri vseh ženskah, pri katerih odkrijemo patološko spremenjene celice, potrebne še dodatne preiskave. Samo z dodatnimi preiskavami lahko odkrijemo, za kakšne spremembe…

… zato so pri vseh ženskah, pri katerih odkrijemo patološko spremenjene celice, potrebne še dodatne preiskave. Samo z dodatnimi preiskavami lahko odkrijemo, za kakšne spremembe gre, ali so to, denimo predrakave spremembe, iz katerih bi lahko v desetih ali več letih nastal rak materničnega vratu. Gre za odkrivanje blagih, zmernih, ali hujših predrakavih sprememb, še preden ima ženska težave, zaradi katerih bi morala k zdravniku. Pri večini žensk je test PAP negativen, kar govori, da predrakavih sprememb ni.

Patološke spremembe

Pri približno vsaki deseti ženski izvid PAP testa kaže na bolj ali manj sumljive patološke spremembe, pri katerih so za potrditev predrakavih sprememb potrebne dodatne preiskave (test HPV, kolposkopija, biopsija itd). Vse ženske, ki trdovratno zavračajo preventivne ginekološke preglede in odvzeme brisov materničnega vratu (bris materničnega ustja in materničnega kanala), bi se morale zavedati, da je zdravljenje začetnih, predrakavih sprememb materničnega vratu bolj preprosto, kratkotrajno in veliko uspešnejše kot zdravljenje invazivnega raka materničnega vratu. Pri ženskah v rodni dobi zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu ne zmanjšuje sposobnosti za zanositev in porod. Z zdravljenjem predrakavih sprememb je možno preprečiti rak materničnega vratu. Pri ženskah, ki zbolijo zaradi raka materničnega vratu, še vedno ugotavljamo, da v polovici primerov v zadnjih petih letih niso hodile na ginekološke preglede. Pri večini teh bolnic je od zadnjega ginekološkega pregleda minilo več kot petnajst let.

Vir: kala.si

Cepljenje proti okužbam s HPV prihajajo v redni program. Posvetujte se na forumu HPV in cepljenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close