Trideset nujnih zdravil, ki rešujejo življenja

Uredništvo, 11. april 2011.

Svetovna zdravstvena organizacija je pripravila seznam zdravil za ohranjanje zdravja mater in otrok, ki naj bodo dosegljiva povsod Dostop do ustreznih zdravil je vitalnega pomena…

Svetovna zdravstvena organizacija je pripravila seznam zdravil za ohranjanje zdravja mater in otrok, ki naj bodo dosegljiva povsod

Dostop do ustreznih zdravil je vitalnega pomena za doseganje globalnih zdravstvenih ciljev. Več kot osem milijonov otrok, mlajših od pet let, še vedno vsako leto umre zaradi bolezni, kot so pljučnica, driska in malarija. Pri SZO tudi ocenjujejo, da tisoč žensk vsak dan umre zaradi zapletov med nosečnostjo in pri porodu. Skoraj vse te smrti se pripetijo v razvijajočih se državah in veliko večino teh smrti bi lahko preprečili, če bi bila ustrezna zdravila dostopna v pravilnih odmerkih ter pravilno predpisana in uporabljena.

Seznam zdravil

Seznam zdravil so sestavili strokovnjaki za zdravje žensk in otrok, ki so analizirali vzorčni seznam nujnih zdravil SZO ter zadnje smernice SZO za zdravljenje in tako prišli do ugotovitev, s katerimi zdravili lahko rešimo največ življenj.

Tako je krvavitev vodilni vzrok za maternalno umrljivost. Zaradi močne krvavitve lahko ženska umre v dveh urah po porodu. Injekcija oxytocina neposredno po porodu lahko ustavi krvavitev in s tem postavi mejo med življenjem in smrtjo. Med zdravili, namenjenimi ženskam, so tudi zdravila za zdravljenje okužb, visokega krvnega tlaka, spolno prenosljivih okužb in zdravila za preprečevanje prezgodnjih porodov.

Vir: dnevnik.si

 

Vas zanimajo lastnosti zdravil? Posvetujte se na spletnem forum Farmacevt svetuje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,538
02.08.2021. ob 22:16
110,202
02.08.2021. ob 23:13
Preberi več

New Report

Close