Prvič v Sloveniji vstavili posebni srčni spodbujevalnik

Uredništvo, 08. april 2011.

Nedavno so na Kliničnem oddelku za kardiologijo Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prvič v Sloveniji vstavili posebni srčni spodbujevalnik (MRI SureScan), ki je varen…

Nedavno so na Kliničnem oddelku za kardiologijo Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prvič v Sloveniji vstavili posebni srčni spodbujevalnik (MRI SureScan), ki je varen tudi pri preiskavah z magnetno resonanco. Z vgradnjo MRI SureScana bodo lahko bolniki opravljali tudi kontrole z magnetno resonanco, kar do sedaj z običajnimi spodbujevalniki ni bilo mogoče.

Gre za pomemben preobrat pri vsadnih napravah v kardiologiji. V konkretnem primeru je šlo za bolnika s kompletnim atrioventrikularnim blokom in z revmatoidnim artritisom. Revmatolog, ki bolnika zdravi, je bil mnenja, da bo bolnik v bodoče zaradi svoje bolezni prav gotovo potreboval preiskavo z magnetno resonanco. „Bolnik se po operaciji počuti dobro in je že zapustil bolnišnico,“ je povedal prof. dr. Igor Zupan, dr. med., ki je poseg vstatitve posebnega srčnega spodbujevalnika opravil.

Magnetna resonanca je nezamenljiva preiskava pri diagnosticiranju nekaterih malignih ter zlasti  nevroloških obolenj. Pri preiskavah možgan in hrbtenjače v večini primerov ustrezne alternativne preiskave ni. Glede na raziskave je znano, da kar 50 do 75 odstotkov bolnikov z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom vsaj enkrat potrebuje magnetno resonanco, 17 odstotkov že prvo leto po vgradnji spodbujevalnika. Do zdaj je bila preiskava z magnetno resonanco pri bolnikih z običajnimi srčnimi spodbujevalniki kontraindicirana oz. celo zelo nevarna tako zaradi možnih poškodb elektrode kot tudi motenj v delovanju samega spodbujevalnika.

V Sloveniji letno vsadijo okoli 1200 spodbujevalnikov, kar pomeni, da več kot 500 bolnikov letno odklonijo za preiskavo z magnetno resonanco, trend povečanja preiskav pa tako pri nas kot tudi v tujini narašča iz leta v leto. Nova naprava SureScan omogoča zanesljivo snemanje z magnetno resonanco in s tem pravočasno in kvalitetno diagnosticiranje možnih obolenj. Gre za zelo napreden srčni spodbujevalnik, ki omogoča dolgotrajno beleženje intrakardialnega EKG zapisa in obsežno diagnostiko, ki zdravnikom omogoča pravočasno odkrivanje srčne kongestije in posledično odmerjanje ustreznih zdravil, npr. diuretikov.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
01.08.2021. ob 10:11
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close