Radiacijska bolezen, posledica radioaktivnega sevanja

Uredništvo, 01. april 2011.

V nasprotju s številnimi drugimi boleznimi je pri radiacijski bolezni vzrok znan: gre za posledico izpostavljenosti velikim odmerkom radioaktivnega sevanja v kratkem času. Količina sevanja…

V nasprotju s številnimi drugimi boleznimi je pri radiacijski bolezni vzrok znan: gre za posledico izpostavljenosti velikim odmerkom radioaktivnega sevanja v kratkem času. Količina sevanja se absorbira v telesu, absorbirana doza pa je tista, ki določa, kako hudi bodo znaki bolezni. Majhna izpostavljenost sevanju, denimo pri rentgenskem slikanju ali CT-preiskavi, ne povzroči radiacijske bolezni.

Radiacijska bolezen ima pogosto smrtni izid. Iz preteklosti poznamo posledice jedrskega bombardiranja Hirošime in Nagasakija leta 1945 ter nesreče v reaktorju jedrske elektrarne v ukrajinskem Černobilu. Po zagotovilih strokovnjakov je bila nesreča v jedrski elektrarni v japonski Fukušimi veliko manjšega obsega. Ker kljub temu sproža številna vprašanja, smo se za osnovne podatke o tej redki, vendar resni in potencialno usodni bolezni obrnili na specialista splošne medicine Marjana Berginca, dr. med., iz Slovenskih Konjic.

Pri radiacijski bolezni visokoenergetsko sevanje poškoduje ali uniči nekatere celice v telesu. Sevanju so najbolj izpostavljene celice sluznic, prebavila in krvne celice.

Resnost znakov in simptomov je odvisna od količine absorbiranega sevanja, to pa določata moč sevanja in razdalja med posameznikom in virom sevanja. Absorbirane doze sevanja merijo z enoto, imenovano grej (Gray–gy): en grej ustreza enemu džulu energije, ki jo visokoenergijski delci ob prehodu skozi snov predajo enemu kilogramu te snovi (1 Gy = 1 J/kg). Poleg tega je za merjenje absorbiranega odmerka v rabi še starejša, stokrat manjša enota, imenovana rad.

Vir: Viva.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close