Izboljšanje varnosti obravnave, številne nove metode in krajša ležalna doba

Uredništvo, 31. marec 2011.

UKCL tudi v letu 2010 dokazal, da smo vodilna strokovno-medicinska ustanova v Republiki Sloveniji Ljubljana – Na  novinarski konferenci je prof. dr. Brigita Drnovšek Olup,…

UKCL tudi v letu 2010 dokazal, da smo vodilna strokovno-medicinska ustanova v Republiki Sloveniji

Ljubljana – Na  novinarski konferenci je prof. dr. Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL), predstavila strokovno poročilo za leto 2010. »Kot mnoga leta v preteklosti smo tudi v letu 2010 v UKCL dokazali, da smo vodilna strokovno-medicinska ustanova v Republiki Sloveniji in hkrati največja bolnišnica, ki zaposluje visoko strokovno usposobljeni n ustvarjalen kader,« je uvodoma povedala strokovna direktorica. V preteklem letu smo uvedli številne nove diagnostične in terapevtske metode – največ novih metod smo uvedli preko internih raziskovalnih projektov v okviru terciarja I. V letu 2010 je potekalo kar 220 terciarnih projektov, uspešni pa smo bili tudi na drugih področjih: dodatno smo skrajšali ležalno dobo, sodelovali pri številnih mednarodnih projektih in povečali dejavnost na področju transplantacij za skoraj 13 odstotkov.

Veliko pozornosti smo v letu 2010 namenili zviševanju kakovosti in varnosti obravnave bolnikov. Pripravili smo 60 kliničnih poti in 54 smernih po enotni metodologiji; v klinično prakso je že bilo uvedenih 15 kliničnih poti in 33 smernic, ostale so v izvedbeni pripravi.

Uvedli smo številne nove metode, pri čemer velja izpostaviti metodo perkutane implantacije aortnih zaklopk in dilatacijo stenotičnih aortnih zaklopk na Kliničnem oddelku (KO) za kardiologijo Interne klinike. Na KO za abdominalno kirurgijo Kirurške klinike smo uvedli minimalno invazivne metode za zdravljenje bolezni želodca, debelega črevesa, trebušne slinavke in jeter in zabeležili izboljšanje preživetja bolnikov z želodčnim in kolorektalnim rakom in zmanjšanje pooperativne smrtnosti. Na KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike smo izpopolnili rekonstrukcije po poškodbah brahialnega pleteža. Na KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok Kirurške klinike so uvedli 6 novih metod za podporo ventilacije ter kirurški varnostni kontrolni seznam za operativne posege, je naštevala dosežke strokovna direktorica. »S podobnimi dosežki se lahko pohvalimo prav na vsakem kliničnem oddelku in kliniki,« je dejala strokovna direktorica in dodala, da se velja za to zahvaliti predvsem vsem sodelavcem znotraj UKCL. UKCL je v letu 2010 s svojimi 7441 zaposlenimi na sekundarni in terciarni ravni obravnaval preko milijon bolnikov: hospitalno smo jih zdravili več kot 102.000, ostale smo obravnavali v ambulantah in v funkcionalno diagnostičnih enotah.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,554
05.08.2021. ob 04:17
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close